Стой, не мърдай!

Стой, не мърдай!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Няма как да подмина случващото се в обществено-политическия живот в страната ни и по-конкретно настоящите политически промени. Казано накратко - старата песен на нов глас.

Има един цитат, който много добре описва междупартийните отношения в България, откакто има политически плурализъм: "Опозицията е политическа партия, която следи правителството да не сбърка нещо, докато спъва действията му" - Амброус Биърс. Понякога обаче падането идва не благодарение на странични спънки, а заради преплитане на краката, поради невнимание накъде и с каква скорост се движиш.

Всичко, случващо се последните дни, ме кара да се замисля колко е важно да бъдещ здраво стъпил на земята.

Знаете ли, че едно от изискванията към хората, които искат да упражняват професия "пилот", е не да хвърчат в облаците, а да са здраво стъпили на земята?

А какво всъщност означава това?

Жените например, са категорични, че един мъж е здраво стъпил на земята, едва когато застане пред тях на колене. Остава въпросът дали нямат предвид, че падайки на колене, човек има повече опорни точки, отколкото като стои изправен на два крака. Силно се съмнявам в това.

Ако беше така, всеки път, щом мъжете се прибират, лазейки от кръчмата до дома си, за оправдание пред строгия поглед на жените, щяха да се извиняват с това, че с другите "учени" са правили експерименти по физика. А откритието им е, че когато пълзи, човек е още по- здраво стъпил на земята.

Предполагам, че това с падането на колене е по-скоро метафора, защото физиката определено не е силна наука за жените, въпреки че по примера на Архимед, ако им се даде достатъчно дълъг "лост", могат да повдигнат Земята... от радост.

За мъжете пък водещ е буквализмът. При тях "здраво стъпил на земята" означава, че човек е стабилен, но не по начин, олицетворяващ наличието на реално и уравновесено мислене, още по-малко пък трезво. Стабилността за тях обикновено се измерва в килограми - колкото е по-голям човекът, толкова по-здраво стои на земята.

Ако пък не отговарят на условието с килограмите, той просто се прави на тежък, особено ако е заобиколен от красиви дами. Понякога това тежко държание идва в повече и човекът може да потъне в земята само при една грешна стъпка, а заедно с това да завлече и много други хора.

Мисля си, че от много време идиомите (словосъчетания, чието цялостно значение не е изградено от значенията на съставящите го думи- бел. авт) промениха смисловото си значение, а конкретни думи станаха идиоми. Например думата "педераст" означава лош шофьор, а изразът "между нас няма химия" вече означава "няма да ходим на технопарти".

Метафорично или не, нямаме право да не стоим здраво на земята, защото иначе не бихме могли да оценим прекрасните моменти, в които витаем в небесата.

Единственият, който е имал право да не бъде здраво стъпил на земята, е Исус Христос. Оправдавало го това, че от време на време е ходил и по водата. Но пък последното го е лишавало от привилегията, която има обикновеният човек - водата да му бъде до колене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти