Срещу стрес – оцветявайте!

Срещу стрес – оцветявайте!
Снимка: ThinkStock

Оцветяването е за децата, писането с химикалка – за възрастните. Дали?

Всъщност не. Детската игра се оказва чудесно средство срещу стрес – тихо занимание, с чиято помощ се разтоварвате, упражнявате фините движения на пръстите и развивате креативността си.

Оцветяването като антистрес терапия става толкова популярно, че вече могат да се намерят книги за оцветяване специално за възрастни.

Да караш възрастни хора да правят детски неща е хрумнало първо на Карл Юнг в началото на 20 век.

Той е предлагал на пациентите си да оцветяват мандали – концентрични фигури, които приличат много на розетите в католическите църкви, но произхожда от Индия.

„Когато оцветяваме, активираме различни зони и от двете полукълба“, обяснява психологът Глория Мартинез Аяла.

„За да попълните фигурката с цвят, ви е нужна логика, с помощта на която оцветяваме формите, и креативност – за избора и съчетаването на цветовете.

Включва се и фината моторика на ръцете, а действието като цяло намалява активността на онази част на мозъка, която се задейства, когато сме под стрес“, казва още тя.

Простичко казано, оцветяването ни успокоява, защото се съсредоточаваме само върху една дейност, различна от обичайните ни тревоги.

Освен това ни връща в детството, когато животът ни е бил много по-спокоен.

„Препоръчвам го като техника за релаксация“, обяснява и друг психолог – Антони Мартинез.

„Настройваме се на по-креативна, по-лежерна вълна, когато се заемем с оцветяване.

Може да се използва още и като средство за анализ на моментното ни състояние, защото от него се повлиява изборът на цветове.

Ако добавите и лека, релаксираща музика, ефектът ще е още по-добър. Просто се оставете на линиите и цветовете да ви водят“, допълва специалистът.

В страни като Франция и Англия книгите за оцветяване за възрастни се превръщат в бестселъри.

Вероятно ще се запитате, както и ние, каква е разликата между картинките за деца и за възрастни.

Както можете да видите и от снимките, картините за оцветяване за възрастни са много по-детайлни от детските, с малки елементи и като цяло по-сложни.

Ако пейзажите не са ви любими, можете да оцветявате известни холивудски актьори или забавни картинки със сюжети за възрастни. Много ни хареса азбуката, обяснена с думи от живота на възрастните: А като антидепресанти, В като bills (сметки на английски), C – contraception (контрацепция) и т.н.

Естествено, можете да оцветявате и детски книжки, стига да не ги издърпате изпод ръцете на детето си. Вземете си за вас отделна и ползвайте моливи.

Допирът до естествен материал като дървото има допълнителен релаксиращ ефект, но за материалите в дома ни ще говорим друг път.

Бихте ли оцветявали против стрес?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти