Специалисти в интериорния дизайн: Цветът на 2017-а е "тракийско злато"

Специалисти в интериорния дизайн: Цветът на 2017-а е "тракийско злато"
Снимка: netinfo

Оргахим АД и Асоциацията на интериорните дизайнери обявиха Цвят на годината за 2017.

В процеса по избора участваха дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика. След професионални презентации за актуалните глобални цветови тенденции на специално организирана за целта работилница, присъстващите бяха разделени в групи с цел обмяна на опит за текущи и концептуални проекти , които да отличат локална цветова тенденция.

Изработените колажи (т.нар. Mood boards) от разнообразни мостри (текстил, дамаски, цветови листчета, плоскости, камъни) и материали (снимки и изображения) отличиха няколко локални посоки.

След това групите дадоха обосновка на избора си и на база на анализа на всичко чуто и видяно в последствие беше излъчен цвят, който ги обобщава.

„Тракийско злато“ съгласно каталога на Оргахим е вдъхновен от корените и земята ни, цветът обобщава главната тенденция в интериорния дизайн да се използват естествени „устойчиви“ материали.

Цвят на слънцето, на духовното израстване и на съвършенството – символизира стремежът към един по-добър и по-извисен свят на фона на разкъсваната от конфликти действителност.

Цветът на 2017 е свързан както с Изтока, така и със Запада –  от златото на ориента до блясъка на ренесансова Европа. Принадлежи към жълтата гама, свързвана с емоциите и настроенията и възприемана еднакво добре както от мъже, така и от жени.

 „Тракийско злато“ е перфектен акцент в т.нар. скандинавски интериорен дизайн, който е изключително популярен и актуален вече и в България. Намира приложение както в домашния уют (спални, кухни и трапезарии), така и в деловата офисна среда – стаи за срещи, кътове за отмора, акценти в атриуми и фоайета.

Цвят 2017 има своята символика и място и в градската среда – паметници, фасади и паркове грейват в орнаменти от „Тракийско злато“.

Снимка: netinfo

В столицата жълтите павета и до днес са неформален паметник на културата с многолика символика за стародавен център, съчетаващ усещането за управление, държавност, естетика и лукс.

Според специалиста по цветознание д-р инж. Мирослава Петрова изборът е съобразен с нейните очаквания за съчетание на световните тенденции и типични регионални характеристики, повлиян от богатството на културната ни традиция.

„Очаквах цветът на 2017 да е силно асоциативен и богат нюанс, който да провокира всеки човек да открие в него собствена история. Да е темпераментен и същевременно спокоен, така че да предоставя множество подходящи възможности за приложение в интериора.“ – коментира тя.

Снимка: netinfo

 “Цвят на годината” е инициатива на Оргахим АД, която се провежда за втора година година в партньорство с Асоциацията на интериорните дизайнери в България. Целта е тя да се превърне в генератор на нови идеи в работата с цветове, както и да зададе тенденции и перспективи за вида на обграждащата ни среда, коментират от „Оргахим“.

Според представители на компанията, това ще е активност, която провокира въображението на интериорните дизайнери и улеснява потребителите в избора на бои и материали за декорация. Амбицията на „Цвят на годината“ е да се наложи като водещо събитие в бранша и да даде възможност на професионалната гилдия да задава тенденции на локално ниво.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти