Слон за щастие

Биляна Траянова

Сред пищна джунгла и безкрайни оризища, на брега на свещената река Аюнг се озоваваме в невероятен парк.

Бали Елефант Камп е дом на стадо суматрански слонове и е стартова площадка за научни експедиции, преходи със слонове, рафтинг и колоездене. Тук се прави и шоколад. И то изцяло ръчно, по уникални балийски рецепти. И това ако не е нашия ден!

Слоновете, които се отглеждат тук, са родени на остров Суматра. Доведени са до Бали с правителствена програма за създаване на защитени резервати за образоване и запознаване на населението  с тежкото положение на този красив вид. 

Ездата на тези прекрасни същества може да накара и най-безразличното сърце да се замисли за съдбата на техните застрашени диви братовчеди в родната им среда на остров Суматра. 

В този парк можем да наблюдаваме как слоновете се наслаждават на банята си, как с удоволствие похапват плодове и то в невероятни количества.

Синът ни Валери-Михаил е готов за приключение. Иска да надмогне страха си и прави избор за трекинг на гърба на слон. Махутите тук са добре обучени, слоновете ги слушат и ентусиастите като нас могат да се чувстват в безопасност.

Поклащайки се с тежки стъпки, величественият гигант понася любопитното ни момче към зеления тропически пейзаж. По клоните наоколо подскачат маймуни и пъстри птици. Красивите гледки към долината на живописната река Аюнг могат да бъдат видени само от височината на ездач на слон.

Докато чакаме синът ни да се върне, обръщаме по чаша гъст горещ шоколад. Истински енергиен изстрел.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Суматрански слонове се хранят с различни растения и депозитни семена, където и да отидат, и така допринасят за здравословното състояние на горските екосистеми. Също така, те споделят своите горски местообитания с няколко други застрашени видове, като например Суматранския носорог, тигър и орангутан като всички са облагодетелствани от съжителството със слоновете, тъй като те виреят в изключително здрава среда, поддържат горските екосистеми и бързо откриват пътя до вода.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Тези слонове се срещат на островите Борнео и Суматра. За съжаление на Суматра само за едно поколение  са били унищожени близо 70% от местообитанията на гигантите. Островът преживява един от най-високите проценти на обезлесяване и слоновете са обявени за „Критично застрашени“, тъй като обезлесяването е довело до измирането на повече от половината от популацията на Суматра.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Причината е в хартиената индустрия, нуждаеща се от все повече целулоза, като и добивът на палмово масло, още една причина за обезлесяването. Останалите малки популации слонове нямат шанс за оцеляване в дългосрочен план. Само две стада се считат за биологично жизнеспособни.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Тъжната история продължава с конфликтите между хора и слонове. Те са неизбежни, тъй като обезлесяването на Суматра оставя животните без храна и те навлизат в човешките селища, нападат култури, разрушават домове и понякога дори нараняват или убиват хора. Засегнатите пък мъстят с отрови или застрелват слоновете.

Много вероятно е в този парк на Бали да виждаме суматрански слонове за последен път през живота на нашето поколение… Няма никаква гаранция, че този вид ще оцелее в битката с алчността и безразсъдството на хората.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Суматранските слонове са морфологично, анатомично и генетично различни от другите подвидове на азиатския слон. Те имат по 20 чифта ребра, а не по 19 като другите подвидове.

Само една разходка на гърба на новия си Суматренски приятел и синът ни знае, че животът на слоновете е също толкова ценен, колкото на всяко друго същество. Вече е убеден, че трябва да се направи всичко необходимо, за да оцелеят тези приятели…

Каузата на парка има нови съмишленици. Дано осъзнаването дойде при всички човеци навреме.

Още една бърза почерпка, няколко думи, снимки за спомен и… потегляме с тежки послания на плещите си. Дано успеем да ги отнесем навреме.

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти