Синдром на умората от вземане на решения – кога се появява и как да се справим

умора
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да седите на щанда с кисело мляко и в продължение на няколко минути просто да не можете да решите кое мляко да вземете?

В главата ви се въртят последните 8 проучвания за качество на млякото, промоциите на две конкурентни фирми и споменът за лошия вкус на последното мляко, което купихте.

Секунди по-късно детето ви задава въпрос, на който обезателно трябва да отговорите, телефона ви звъни „работно“, а мъжът ви подвиква от другия щанд с въпрос „пържола от бут или от гърди“?

И вие сякаш се озовавате в басейн, пълен с въпроси, чиито отговори чакат само и единствено вас и всичко заплашва да ви се излее върху главата и да ви удави.

Това чувство на невъзможност да се вземат понякога и елементарни решения се появява в следствие на дълги периоди на носене на голяма отговорност, обяснява американският  психолог Рой Баумайстер.

„Мозъкът, също като мускулите, когато е под голямо напрежение за дълго време, се изморява и спира да работи както очакваме“, казва той.

умора
Снимка: iStock

Безкрайните решения, които трябва да взимаме всеки ден – от дребните неща като избора на дрехи до сериозните семейни или професионални проблеми, изчерпват капацитета на мозъка да преценява, премисля и измисля най-правилното решение.

Нещата се задълбочават за всички ни през последните години, когато към голямото разнообразие от храни, дрехи и възможности се появиха и мобилните телефони.

Неизчерпаемият източник на информация Интернет е както благословия, така и проклятие, особено за любознателните хора.

умора
Снимка: iStock

„Ние взимаме решения въз основа на информацията, която имаме по даден въпрос. Когато тази информация е в огромни количества обаче, мозъкът се претоварва“, казва Баумайстер.

Случва се на много хора, особено с малки деца и/или отговорни професии.

„Трябва да взимам решения за всичко – с какво да се облекат, за да не им е студено, какво да сготвя, за да е бързо, здравословно и спрямо бюджета, могат ли да спят при приятели, искам ли да отида на кино аз, къде ще почиваме, мъжът ми очаква да го посъветвам за проблем в неговата работа, а от моята изискват от мен да нося отговорни решения за десетки хиляди. Изтощена съм“, споделила една от пациентките на специалиста.

Изчерпването на капацитета на мозъка да взима решения е състояние, което може да се избегне. Ако не го направите, рискувате да рухнете психически и да се наложи в продължение поне на няколко дни някой друг да се грижи за всичко. Което може и да изглежда привлекателно за един изморен мозък, но не е нито лесно, нито препоръчително да се стига до там.

И така, вижте как да подредите живота си така, че да намалите взимането на ненужни решения до минимум. Така ще ви остане време и сили за важните неща, а и просто за живеене и наслада, не само за мислене.

Към решенията >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти