Силни магнитни бури утре: как ще ни се отразят и за какво да внимаваме

Силни магнитни бури утре: как ще ни се отразят и за какво да внимаваме
Снимка: Thinkstock

На 13 октомври, петък ще започне магнитна буря, която ще продължи до 14 октомври.

В близките дни до Земята ще стигне слънчев вятър, който ще стане причина за поредната магнитна буря на 13 и 14 октомври. При това на 11 и 12 октомври, както и на 15 октомври, ще има смущения в магнитосферата на Земята.

Експерти предупредиха, че магнитната буря може да доведе до нарушено функциониране на електронни устройства, в частност на комуникационни системи, и да увеличи риска от техногенни аварии.

Освен това тя може да предизвика дискомфорт у хората с повишена метеочувствителност.

Магнитни бури на Земята започнаха на 6 септември, когато нашата планета бе достигната от изхвърляния на слънчева плазма, последвали поредица слънчеви изригвания. Те започнаха на 4 септември. Първо бяха регистрирани 5 малки изригвания, последвани от две по-мощни на 6 септември. През нощта на 6 срещу 7 септември и на 7 септември имаше нови 4 изригвания, на 8 септември - други две, а на 10 септември - едно мощно изригване. 

„Магнитното поле влияе на човека и неговото здраве. Ние сме физически тела, на които влияят всички закони на физиката", каза кардиологът д-р Сотир Марчев. Той се позова изследване, цитирано през април 2014 година в медицинско издание. Статията касаела метаанализ на големите проучвания за инсултите при човека. Събрани били 11 000 пациенти от проучвания в Европа, Австралия и Нова Зеландия. Оказало се, че в дните с повишена геомагнитна активност инсултите са с 19 на сто повече отколкото през останалите дни.

„Това на практика има значение в теоретичната медицина. В практичната обаче тези неща нямат значение. Магнитното поле е навсякъде около нас и не можем да избягаме от него - то ни въздейства еднакво независимо дали сме у дома или на улицата. Затова ние убеждаваме нашите пациенти да се борят с неща, които могат да променят - да контролират теглото, храненето си, а не да се занимават с магнитното поле", коментира още д-р Марчев.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент