Щастието да си безделник

Щастието да си безделник
Снимка: Thinkstock

Хубаво е да можеш да ходиш пеша на работа. От една страна, не се блъскаш в претъпкания автобус, който през ден попада в задръстване, освен това по-бързо се разсънваш и раздвижваш тялото си.

Моята пътечка до офиса минава през един от градските паркове. Рано сутрин се срещам с усмихнати и не толкова усмихнати сънени хора, които разхождат кучетата си и най-вероятно на ум си мечтаят за уикенда.

Тази сутрин обаче се натъкнах на нещо по-любопитно. В ранните часове на деня между две зелени дървета, под слънцето, което плахо се показваше, се люшкаше един голям тъмно лилав хамак.

А през него стърчаха две крачета, клатейки се наляво-надясно, напълно безгрижни.

Какъв щастливец? Казах си аз и с усмивка продължих да вървя, но мислено ми се искаше да отида до непознатия в хамака и да му задам само един въпрос? Как го правиш?

Работната седмица още не е приключила, а денят тепърва започва. Мен ме чакат хиляди задачи и времето за почивка и сън ще пристигне някъде към 12 вечерта.

А този незнаен щастливец се излежава удобно в парка, радва се на слънчевите лъчи и лекия полъх на вятъра и единственото нещо, което може би помрачава спокойствието му в момента, са кучешкият лай и смеха на децата, които отиват на училище.

Възможно ли е това? Да се излежаваш спокойно в парка без да мислиш за децата, работата, сметките и останалите хиляда задължения, които имаш.

Повечето хора с нетърпение чакат лятната си почивка, за да могат дори само за седмица да направят това, което този приятел от парка, правеше сега. След като лятото и почивките свършиха и новият работен сезон започна с пълна сила.

Прекрачих входа на офиса и си дадох сметка, че всички въпроси, които изникнаха в главата ми, когато видях лилавия хамак в парка, бяха породени единствено от завист.

Благородната ми завист към този човек и безделничеството му.

Колко малко му трябва на човек да бъде щастлив. Един хамак и малко слънце.

А вие завидяхте ли?

Вижте още:

Съвременната принцеса, която избяга на село

Вкус и настроение от Швейцария

Справяте ли се?

Скалата и мъжът

От любов в приятелство – над едно парче торта

Пепеляшке, ти унищожи живота ми!

Автор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти