Разтърсващо: жена-служител на ФБР се омъжва за терорист, за да разкрие тайните на ИДИЛ

Даниела Грийн/ Десо Дог
Снимка: CNN

CNN потвърди една шокираща и дълбоко пазена тайна: оказа се, че жена от екипа на ФБР, която е работила като преводач, е пътувала умишлено до Сирия с цел да се омъжи за един от най-ценните активисти на терористичната организация "Ислямска държава", който е имала за задача да разследва...

Цялата история започва преди 3 години, когато Даниела Грийн, част от разследващия екип на щатското контраразузнаване, влиза в близък контакт с Денис Кусперт, по-известен с рапърския си псевдоним Десо Дог или както го наричат - "попзвездата на джихада".

Десо Дог е роден в Германия, но това не пречи да го считат го за един от най-популярните активисти на терористичната организация "Ислямска държава", защото неговата "работа" е да възпява делата на фанатичната ислямистка касапница в Сирия, докато се разхожда сред окървавени трупове и обезглавени жертви в пропагандни клипове.

И не само че изпълнява задълженията си с охота, но го прави наистина успешно, защото привлича десетки потенциални бойци през онлайн-мрежите на групировката...

Даниела пък е родена в Чехословакия преди 38 години. Живее за известно време в Германия, но впоследствие се омъжва за американски войник и емигрира в САЩ. Завършва Университета Клемсън в Южна Каролина, където прави магистратура по история.

Грийн започва да работи за ФБР като външен експерт-лингвист през 2011 г. За да заеме позицията, трябва да премине през задължителна процедура за проверки и даване на достъп до класифицирана информация.

През януари 2014 г. постъпва на работа в службата на ФБР в Детройт, като част от разследващия екип по делото срещу германски терорист, посочен в съдебните документи като "Лицето А".

CNN успява да потвърди, че зад това наименование се крие именно Денис Кусперт "Десо Дог"!

През тези 3 години Даниела успява много добре да изиграе своята "двойна роля" - да се омъжи за Десо Дог, да спечели доверието му и да установи контакт с негови познати, които също имат взаимоотношения с ИДИЛ. В същото време тя успява да предаде на Щатите важна информация за плановете на групировката и да съдейства за предотвратяването на няколко терористични атаки.

През целият този период обаче ФБР третират Грийн като враг на държавата, като американски гражданин, заел страната на тероризма и изменник, който служи непълноправно със служебното си положение. И всичко това с цел да ѝ осигурят по-добро маскиране, докато тя извършва строго секретната си мисия - да изземе максимално много данни и факти за структурата на "Ислямска държава", както и за нейните бъдещи действия.

По неясни пътища и мотиви, тя успява да избяга от Сирия, докато нейният съпруг-терорист участва в бойни процеси за фанатичната ислямистка групировка...

Когато се връща в САЩ, тя влиза в затвора заради обвинението в заплаха за националната сигурност. Само Даниела и работодателите ѝ от ФБР обаче знаят дали това не е бил добре премислен ход с цел съпругът ѝ и неговите приятели терористи да не заподозрат, че бракът им всъщност е бил част от доста по-прецизен и задълбочен план.

Прекарва в затвора близо 2 години, през които разследването на медията предполага, че е имала протекцията на ФБР и това е било извършено единствено с цел да предпазят живота ѝ.

И макар ФБР още да няма категорично становище за случая на Даниела Грийн, фактите са ясни: благодарение на съгласието си да сътрудничи на службите, Даниела Грийн получава присъда от едва 2 години - много по-ниско наказание от това, което съдът обикновено присъжда дори на лицата, направили неуспешен опит да заминат за Сирия с цел джихад (средно около 13 години).

В САЩ случая набира все по-голяма популярност, а обществото и медиите наричат Даниела "булката на джихадиста".

Днес Грийн работи като управител на салон в хотел в САЩ. Отказва да говори пред журналистите от CNN, като посочва, че не иска да постави в опасност живота на семейството си.

Но по темата дали Даниела е извършила една много опасна и смела операция в името на борбата с тероризма и сигурността на Щатите или просто се е влюбила в джихадист, но след това се е разколебала в чувствата си и се е върнала обратно, официалните органи в Америка пазят тишина...

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент