Разменям мое за твое

Разменям Мое за Твое
Снимка: Разменям Мое за Твое

Денят на книгата се чества на 23 април под егидата на ЮНЕСКО от 1995 година насам. Всяка година се избира световна столица на книгата, а по цял свят празникът се отбелязва по различни начини.

Датата не е случайно избрана – векове наред на този ден в Каталуня, Испания, се чества празникът La Diada de Sant Jordi, който винаги се с свързвал с книгата и с една романтична традиция – мъжете подаряват на жените цвете, а те връщат жеста като им поднасят книги – символ на знанието.

Миналата година на 16 април се проведе инициативата "Разменям Мое за Твое“ в Градската градинка. В нея се включиха повече от 200 души.

Тази година събитието се провежда отново! Датата е 21 април – ден на книгата и авторското право, мястото е Градската градинка пред Народния театър "Иван Вазов“.

Всеки, който има книги, които не чете или е прочел и е готов да ги преотстъпи на друг, има възможност да ги донесе и да ги размени за други книги, донесени от ентусиасти като него. По този начин хората си помагат един на друг и разнообразяват личната си библиотека. Всички книги, които не си намерят нов читател и останат непоискани, ще бъдат дарени от организаторите на "Разменям Мое за Твое“ на Софийска градска библиотека.

Събитието обаче предлага и още забавления! Миналата година част от "Разменям Мое за Твое“ бе фотоконкурсът "Аз съм това, което чета“. Ден след събитието конкурсът завърши с изложба на най-добрите снимки в Дома на киното.

Тази година на фокус са илюстрациите. Илюстратори на детски книги, художници на корици и хора на изкуството ще споделят опита си и ще покажат на живо своите тайни за това как вдъхват живот на текста.

Цвете за книга
Друга традиция, която ще бъде продължена и тази година, ще е раздаването на цветя. Както книгата е символ на знание и мъдрост, така и цветята олицетворяват красотата и нежността на жената. Всяка дама, посетила събитието, ще получи цвете – символ на знанието, с което тя дарява мъжа до себе си.

Ако вече ви е станало достатъчно интересно, хванете някоя книга под ръка и заповядайте утре от 15 ч. в градинката пред Народния театър. Забавлението е гарантирано! Ако имате деца, доведете и тях! Ще има достатъчно игри и веселие за всички.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти