Специално

Разкрити: тайните на пефектните десерти, които всички обожават

палачинки сладко
Снимка: iStock

За да жънете успехи в сладкарството, е нужна научна точност. Някои десерти може да се окажат пълен провал дори след съвсем малка стъпка накриво. Тънкости за приготвянето на любими кулинарни изкушения разкрива професионален сладкар в епизод от поредицата „Знаеш ли как?”, която може да гледате по канал Da Vinci от програмата на EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Шоколадов мус

Две са основните тайни на перфектния десерт. Първо – шоколадът не трябва да се нагрява прекалено силно, когато се топи. Загряване до 50 градуса е напълно достатъчно. За целта той не трябва да се слага в тиган директно на котлона, а е добре да се топи на водна баня.

Следващото нещо, за което трябва да внимаваме, приготвяйки шоколадов мус, е отделянето на белтъците от жълтъците на нужните яйца. Ако белтъкът се смеси с жълтъка, у него попада мастно вещество и става невъзможно разбиването му на сняг. При такава грешка десертът не стяга, дори след като „прекара” часове наред в хладилника.

Плодов пай

Тайната на идеалното тесто за плодов пай е то да бъде приготвено отделно от плодовете. След 10 минути печене тестото се вади от фурната и се „изолира” като се намазва със сурово яйце. После се допича.

Плодовете, които се редят върху пая, не се варят, защото отделят доста вода и правят тестото клисаво.

Ако решим да овкусим и украсим десерта си с ягоди, е хубаво да ги намажем със захарен сироп. Той предпазва плодовете от разкашкване и придава блясък на пая.

Идеалното тесто за палачинки

За да забъркаме смес за палачинки без бучки, е нужно да приложим само един прост трик. Сладкарите съветват първо да разбием брашното с яйцата и след това да добавим прясното мляко.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти