Разкрити авиомистерии

Моля, затегнете коланите
Снимка: Thinkstock

В главите на повечето хора, пътуващи със самолет, често се блъскат куп интересни въпроси – някои породени от страх, други – от чисто любопитство. Ето и най-често срещаните заблуди.

Наистина ли в самолетите няма ред номер 13?
Ако си плюете през рамото, когато черна котка ви минава път, или "заключвате" пръстите си при вида на нещо по-страшно, отговорът много ще ви хареса. ДА, почти нито една авиокомпания няма да ви продаде самолетни билети на ред номер 13, просто защото такъв не съществува. Вместо да опъват нервите на суеверните пасажери, повечето авиопревозвачи са решили да премахнат това число от списъка си.

Може би не знаете, но немската авиокомпания "Луфтханза" ("Lufthansa") стига и по-далеч. На техните самолети липсва и ред номер 17, тъй като служителите на официалния немски превозвач не искат да дразнят излишно своите италиански клиенти, според които числото 17 носи нещастие.

Наистина ли мобилните телефони и други устройства могат да причинят проблеми на борда?
Взети поотделно, нито вашият телефон, нито iPad устройството на съседа ви, биха причинили проблеми на борда. Множество такива устройства обаче могат да се окажат изпитание за навигационните системи на самолета. Засега не се знае достатъчно за ефектите от тези устройства, затова следването на правилата като превантивна мярка е задължително.

Наистина ли диетичната кола се налива по-трудно в самолета?
ДА, в комбинация с височината този тип газирана напитка, може да се налее по-трудно от всяка друга. Така, докато стюардесата ви сипва диетична кола, вие можете да налеете друга напитка три пъти по-бързо. Все пак, ви призоваваме да не дразните персонала, тествайки достоверността на любопитния факт.

Могат ли вратите на самолета да се отворят по време на полет?
По принцип, отговорът и на този въпрос е ДА, но към положителното твърдение има и добавка – от поне 100 културиста. Има доста случаи в историята на летенето, в които пасажери са скачали от седалките си и панически са се втурвали към вратите на самолета. За щастие, място за притеснение няма, тъй като вратите, използвани в търговските самолети, се затварят под налягане. Така че, ако на борда има 100 човека с големи мускули и всички те едновременно се насочат към вратата, тогава оправдано можете да започнете да се притеснявате.

Ще избухне ли самолетът, ако на борда гръмне пистолет?
От многото филми по темата, човек не може да разбере на какво да вярва. Истината е, че отговорът зависи от това къде ще удари куршумът. Ако той уцели самолета странично, няма да има големи поражения, тъй като налягането в кабината ще компенсира загубата на налягане от появилата се дупка. Ако обаче куршумът мине през някое от прозорчетата – тогава въздухът ще започне да излиза оттам и да повлича всичко със себе си. В този случай, по-добре не се опитвайте да подражавате на Харисън Форд от филма "Еър Форс 1", а следвайте инструкциите при аварийна ситуация. А що се отнася до експлозията – тя може да възникне, само ако е засегнат резервоара на самолета. Накрая, не забравяйте, че комбинацията от "пистолет" и "на борда" практически е почти невъзможна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти