Създадено за Банка ДСК

Пътеводител към новия дом: Съвети и насоки за едно по-уютно утре

Пътеводител към новия дом: Съвети и насоки за едно по-уютно утре
Снимка: iStock/Getty Images

„Не мислехме за по-голямо жилище като заживяхме заедно. Когато първото бебе беше вече факт, все още правехме огледи. Едва когато бях бременна в шестия месец с второто бебе, се нанесохме в новия ни дом“...

По действителен случай.

Снимка: iStock/Getty Images

Когато заживяхме с партньора ми заедно, имахме нужда само от едно – наше местенце, което да споделяме. Нямахме никакви други претенции – по две чинии за хапване, купи, чаши за кафе, една спалня и място, на което да поставим телевизора. Това е! И бяхме щастливи! С времето нуждите ни се промениха, разбира се.

Дадохме си сметка, че ни е необходимо разширяване на пространството, когато първият ни син се появи на бял свят. В началото месеците се нижеха неусетно и ни беше добре – малко легълце, което допряхме до нашата спалня, 3-4 играчки и бебешка количка, паркирана в коридора. И изведнъж започнахме да мислим в перспектива – вещите се увеличаваха, детето проходи, искахме и второ бебе. Узря моментът, в който си казахме: Край! Трябва ни нов дом!

В следващите редове ще споделя от една страна съвети от личен опит, за да не изпадате в моята ситуация с бебе в количка и бременна в шестия месец да пренасяте вещите си в нов апартамент.

И ще ви дам няколко насоки за въпроси, които да обсъдите с професионалистите от Банка ДСК, като разбира се – всеки случай е индивидуален и затова консултантът, на който ще се доверите, ще ви е от изключителна помощ.

От личен опит: Мечтите се сблъскват с реалността

Както вече стана ясно, нашето семейство се премести в нов дом в кризисен момент. Реално ние сме от онези романтични двойки, които взехме важното решение да мислим в перспектива едва когато... имахме крещяща нужда от разширяване на пространството. Днес, с две вече поотраснали деца, мога горещо да ви насоча към следното (накратко):

Колко точно голям апартамент искате?

Снимка: iStock/Getty Images

Вече сте взели решението да се сдобиете с нов дом заради плана ви за увеличаване на семейството. И това е чудесно! Преди да тръгнете към каквито и да било последващи стъпки, важно е да помислите за това, че тук не говорим само за „още една мъничка стая, която да превърнем в бебешка“.

Бебето ще се роди и не точно тогава ще имате нужда от допълнителното помещение. В първите месеци най-често новороденото ще заспива в ръцете ви и една мини кошара до спалнята е чудесно решение. Но съвсем скоро това сладко същество ще започне да лази и „окупира“ всички стаи с играчките си, съоръженията за родителско оцеляване (кошари, люлки, бебешки колички, обемни и по-дребни играчки, столче за хранене и какво ли още не). А после ще стане на 3-4 години и неговото лично пространство ще бъде все по-необходимо.

Стаята с мъничкото бебешко легълце ще се превърне в пространство за игри и приключения, а после и в стая за отдих, писане на домашни и пр. Затова, подходете отговорно към решението: Не взимаме апартамент с още 10-12 квадрата повече, а апартамент с още едно помещение, в което едно (а може и две-три деца), да растат комфортно и да не ви е тясно.

А къде го искате?

Снимка: iStock/Getty Images

Вече знаете колко голям апартамент искате. А знаете ли къде го искате? Ще кажете „Няма значение!“ Но не е точно така. Преди да се свържете с брокер и да тръгнете на огледи, първо проучете районите, в които искате да закупите апартамента. Близо ли са до работното ви място? Има ли добър достъп до транспорт? Достатъчно магазини за ежедневните ви нужди? А пространства с детски площадки? А детски градини? Как са близките училища?

Да, въпросите са много и в момента са стряскащи, защото... на вас просто ви трябваше още една стая, нали? Но за да не се ядосвате в бъдеще, когато детето ви се роди, а няма детски градини, в които да кандидатствате и училището, което ви е „по район“ не е особено добро, помислете отсега за тези важни и вълнуващи обстоятелства, с които ще се сблъскате в един момент и то неусетно скоро. Пък и това са първите въпроси на брокера: Колко голям и къде го искате?

Огледите!

Снимка: iStock/Getty Images

Добре. Вече знаете колко голямо ново жилище търсите, дори ориентировъчните квартали, в които си представяте, че ще живеете. Време е... огледите да започнат! Разбира се, ще се сблъскате с какви ли не казуси – дали да е панел, тухла, ЕПК... Отоплението на ток, газ или ТЕЦ ще е? Старо строителство, ново строителство? Дайте си време, огледайте от всичко.

Понякога си казваме „Не!“ на някакви неща, а после с очарование осъзнаваме, че колкото и да сме си представяли да живеем на последен етаж и да имаме голяма тераса и разкошна гледка, всъщност и апартамент в средните етажи не е никак лошо нещо, защото от прозореца се вижда детската площадка, на която ще прекарвате голяма част от времето си в следващите години. С добрите брокери и търпение ще преминете през вихрушката с лекота. И не мислете, че става бързо, за да не се разочаровате.

Мечтаните апартаменти не са толкова много на пазара – просто защото всички искаме горе-долу едно и също – просторни жилища с много светлина, места за паркиране в елитен квартал и подредена градинка пред входа... На нашето семейство ни отне има-няма 2 години да открием мечтания дом и то с активно търсене и постоянни огледи. И за изненада – открихме го на чист късмет и случайно, затова ви съветвам – въоръжете се с търпение и.

Как и когато мечтите се превръщат в реалност

Снимка: iStock/Getty Images

Паралелно с мечтите как „ето тази стая ще превърнем в кухня“, а „тук може да сложим един ден бюрото на ученика“, има и една друга действителност – финансовата, благодарение на която всъщност всички планове се осъществяват. Докато си отговаряме на въпросите за личните нужди, е редно да видим и как всъщност вървят тенденциите при имотния пазар, какъв нов дом можем да си позволим и кой е най-лекият път, по който можем да поемем, за да ни е щастливо и спокойно преди, по време и след покупката.

Тук от DSKhome.bg са страхотни и като човек, минал по този път и лутащ се в морето от въпроси, числа, документи и условности, вярвам, че на всеки, на който му предстои покупка на жилище, ще му бъде полезно. Защото те:

  • Имат цяла разработена страница с полезните стъпки в процеса по покупка на жилище.
  • Разполагат и с калкулатор за месечна вноска, с помощта на които можете да разберете какво жилище можете да си позволите спрямо доходите си.
  • Дават много полезни съвети онлайн
  • Осигуряват и опции за видео и телефонни консултации, ако нямате възможност да отидете в офис на място (въпреки, че ще ви очакват и там, стига да ви е удобно).

Сред полезните въпроси, които и аз от личен опит, мога да потвърдя, че трябва да зададете и да откриете отговор, са:

Снимка: iStock/Getty Images

  1. Искате нов дом – чудесно! А сега практично: Какъв е процентът на самоучастие, с който разполагате? Какъв е размерът на финансиране, от който имате нужда? Какъв е размерът на месечната вноска, която можете да отделите? И за какъв срок смятате, че ще успеете да го погасите?
  2. Какви са документите за кандидатстване за ипотечен кредит? Събрахте ли цялата информация, необходима на банката, за да ви направи оферта?
  3. Във връзка с покупката и кредита има и допълнителни разходи, с които трябва да сте наясно: нотариални и държавни такси за учредяване и вписване на ипотека в полза на банката, комисионни за брокер, местен данък за придобиване на недвижим имот, обзавеждане, както и месечни или годишни разходи, съпътстващи новия имот.  Попитайте за всички тях.
  4. След като купите така мечтаното жилище – ще има ли нужда от ремонт? Основен или освежителен? Имате ли средства и опции за това?

А всички допълнителни запитвания спрямо индивидуалните ви нужди, цели и профил – ще можете да зададете към тях.

Успех! По пътя към новия дом и новите сбъднати мечти!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти