Първи май – Ден на труда

Първи май – Ден на труда
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Днес отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. В много страни на 1 май се честват обществените и икономически постижения на работещите и се провеждат събития, посветени на защитата и просперитета на всички трудещи се.

Празникът датира от 1 май 1886 г., когато профсъюзите в Чикаго, САЩ, организират и провеждат мащабна национална стачка за зачитане на основните социални права на работниците. На този митинг по улиците на града излизат над 300 000 работници от цялата страна и поставят настоятелно искането за 8-часов работен ден. Протестите продължават три дни, но са разпръснати от полицията. Има убити и ранени, а на 4 май протестиращи хвърлят бомба срещу полицейското насилие, последвано от нови сблъсъци.

Първи май се приема за знаков празник на работещите на международната конференция на социалистите в Амстердам през 1904 г. Тогава се издига отново призивът профсъюзите да демонстрират на тази дата в подкрепа на искането си за 8-часов работен ден. Приема се, че най-правилният път за това е работниците по целия свят да спрат работа на 1 май, за да отстояват социалните си искания.

В България Денят на труда е отбелязан за първи път през 1890 г., а е обявен за официален празник през 1939 г. И до днес този ден у нас е неработен и един от официалните празници, но за разлика от годините преди демократичните промени, сега държавата не се ангажира с организиране и провеждане на масови всенародни тържества.

Денят на труда е официален празник в много държави, а в други се отбелязва неофициално. В родината на неговото възникване САЩ (както и в Канада) обаче, за Ден на труда е приет първия понеделник на септември – ден, свободен и неработен за заетите в производствения процес.

Макар някои да не разбират и приемат смисъла на този празник, за неговото възникване и отстояване има реални исторически предпоставки. Не бива да се забравя и фактът, че преди век работният ден е достигал до 15-16 часа, нещо немислимо за повечето съвременни хора, които работят активно.

Днес все още има неразрешени социални и трудови казуси между наетите да полагат труд и техните работодатели. Ако на този ден все пак се замисляме за взаимноизгодното им уреждане и работим за това, значи има смисъл от отбелязването на Деня на труда.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти