"Прованс завинаги"

"Прованс завинаги"
Снимка: Thinkstock

Може би сте забелязали по лавиците в библиотеките една интересна книга, озаглавена "Прованс завинаги".

Тя е интересно и забавно четиво, с което искаме да ви запознаем.

Авторът е Питър Мейл, а у нас четивото е издадено (на хартия и в електронен вариант) от "Gourmet Publishing".

Това е втората книга на Мейл, посветена на прословутия френски регион.

Хуморът в литературата е рядко срещано удоволствие, което Питър Мейл владее и използва с лекота и финес. Обичливото му английско остроумие е основният инструмент, с който прави своя занимателен и точен разрез на живота и обичаите в Прованс.

След 15 години работа в рекламния бизнес в Англия, Мейл се измъква от Медисън авеню, за да се отдаде на писане – първо на образователни книги, а след като се преместват със съпругата си в романтичния и вкусен Прованс, публикува "Една година в Прованс".

Книгата веднага се превръща в международен бестселър. Същият завиден успех имат "Прованс завинаги" и "Отново Прованс" (което издание ще излезе от печат през това лято), "Хотел Пастис", "Винена афера", "Френски уроци" (книгата съвсем скоро ще бъде преиздадена), "Добра година" и още няколко романа посветени на френския юг, на неговите хора и уникалните им обичаи, на неповторимата храна и френското вино.

"Прованс завинаги" започва там, където свършва предишният автобиографичен роман-пътепис на англичанина Питър Мейл "Една година в Прованс" и въпреки че може да се нарече негово продължение, книгата е все така оригинална и все така свежа откъм преживявания и образи.

Питър Мейл ни среща с диригент на хор от крастави жаби, изпълняващи Марсилезата; води ни с карети на богат пикник в планината Люберон; запознава ни с изненадващо отзивчив търсач на черни трюфели; разказва ни за целеустременото куче Бой и за френските полицаи; дава ни урок по пастис. Авторът споделя още от приключенията – неговите и на жена му, в провансалския им живот с приятели, съседи-особняци, комични ситуации, уникална храна, вина и гастрономична култура.

В тази книга Мейл и съпругата му са малко по-мъдри и липсват първоначалните изненади от една непозната среда, но ги заместват по-спокойните наблюдения върху света, към който са си избрали да се приспособят. А това спокойствие всъщност дава възможност за едно по-задълбочено навлизане в местните особености и по-цялостен поглед върху вековния стил на живот в региона.

Дълбочината пък е балансирана с хумора, който е запазена марка на Питър Мейл, и от този баланс се ражда една гостоприемна, познавателна и щастлива книга.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти