Притча: „Съдбата трябва да се приеме, а не да се променя“

йога жена
Снимка: Unsplash

Казват, че всеки има своя съдба и често тя не ни харесва. Трудно ни е да приемем съдбата си, смятаме, че заслужаваме по-добър живот, затова полагаме много усилия да я променим, дори и ако всички предишни опити са се оказали напразни. Всеки сам поставя запетаята на необходимото място: приемане не трябва промяна.

Сравнявайки своя живот с живота на другите хора, ни се струва, че на тяхната съдба може да се завижда и с радост бихме сменили живота си с живота на този, на когото завиждаме. Обаче не знаем в действителност какво чувстват хората дълбоко в себе си. Може да си сложим всякаква маска, но какво преживяваме е друг въпрос. Ето и една мистична притча за йогата и приемането на съдбата.

йога жена
Снимка: Unsplash

Притча за йогата и съдбата

Отдавна, отдавна, когато на земята живели могъщи йоги-мистици, към един от тях след дълъг път през планината дошъл дървосекач, обикновен селянин и казал:

- Ти си известен йога и магьосник, много съм слушал за твоите мистични способности. Говорят, че ти предизвикваш дъждове, когато има суша и прогонваш облаците, когато полята са залети с вода. Ти от разстояние си излекувал няколко наши хора от смъртоносни болести, макар че нито веднъж не си ги виждал с очите си и не си говорил с тях. Казват, че ти цял живот се занимаваш с мистична йога и можеш много неща, за които ние, простите хора, дори не се досещаме. Дойдох при теб, за да ….

- Зная за какво си дошъл, - изведнъж казал йогата със спокоен, тих глас. – На теб не ти харесва, че работиш за трима, а получаваш колкото другите. Имаш красива жена, но тя не те обича така както ти се иска. Децата ти не оправдават очакванията ти. Мъчат те тежки думи и болести. Не можеш да приемеш съдбата си и мислиш, че животът е несправедлив, затова си и дошъл при мен.

- Да, така е – навеждайки поглед, казал дървосекачът. – Можеш ли да ми помогнеш?

йога жена
Снимка: Unsplash

Йогата затворил очи и отговорил:

- Ще ти помогна. Посочи ми трима души, чиято съдба смяташ за по-добра от твоята.

Селянинът незабавно назовал трима души. След това йогата му заповядал да си затвори очите и обяснил:

- За няколко минути ще ти помогна да влезеш в особено състояние.Ще осъзнаваш всичко случващо се, но няма да можеш да се движиш, да размишляваш и няма да можеш сам да прекратиш този процес. Само ще наблюдаваш и чувстваш всичко, което ще ти покажа. Съгласен ли си?

Получавайки съгласието му, йогата започнал своята работа. Веднага показал на дървосекача един ден от живота на коняря, който бил първи в списъка, имащ „по-добра съдба“. Дървосекачът преживявал всички събития от деня на коняря, от изгрев до залез слънце, едно след друго, всички радости и мъки, сякаш самият той бил коняря – толкова всичко било реалистично и емоционално. И накрая, когато „денят на коняря“ завършил и изведнъж дървосекачът осъзнал, че не е конярят, въздишка на облекчение се изтръгнала от гърдите му.

йога жена
Снимка: Unsplash

- Можеш ли да приемеш такава съдба? Искаш ли да си на неговото място? – попитал йогата.

- Не - отговорил селянинът, без да се замисли.

После йогата показал един ден от живота на грънчаря, който бил втори в списъка. Дървосекачът въпреки волята си потънал в живота на грънчаря, напълно преживявайки и доброто, и лошото, докато не приключил денят. След като осъзнал, че той не е грънчарят, дървосекачът дълбоко въздъхнал.

– Искаш да имаш такава съдба? – попитал йогата.

– О, не…

След това йогата показал на селянина живота на търговеца, третият човек в списъка, на когото дървосекачът тайно завиждал. Един ден от живота на търговеца – всички събития на деня ярко били преживени от дървосекача във всички подробности. Опомнил се от тази много реалистична илюзия, той отново чул гласа на йогата:

жена слънце йога духовно мистично магично слънце залез изгрев
Снимка: iStock

- Готов ли си да приемеш такава съдба?

Тежко дишайки след преживения опит на тримата, дървосекачът едвам промълвил:

- Не. Много съм се заблуждавал, мислейки, че тяхната съдба е по-добра от моята. Не искам да си сменям съдбата.

Йогата го погледнал внимателно и казал:

- Добре. Сега кажи какво искаш.

Човекът поразмислил минута и отговорил:

йога жена
Снимка: Unsplash

- Позволи ми да си остана дървосекач и да си живея живота такъв, какъвто е. След всичко това мога да приема съдбата си каквато и да е тя. Благодаря ти за помощта.

От този момент нататък дървосекачът никога не се оплаквал от живота си и никому не завиждал. Защото знаел от мистичния си опит: външното поведение на човека и неговият вътрешен свят често са различни неща.

11 признака, че притежавате изключително силна енергия

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти