Постоянното преследването на щастие = нещастие

ж легло вкъщи
Снимка: iStock

Непрекъснато ни се напомня за ползите от това да бъдем щастливи: щастливите хора са по-успешни, имат повече приятели и по-хубави тела, правят по-добър секс, и т.н.

И въпреки че щастието носи достатъчно ползи, изследванията показват, че колкото повече мислим за него и как да го преследваме, толкова по-малка е вероятността да го намерим, пише д-р Саманта Бордман, клиничен инструктор по психиатрия, за Marie Claire.

Постоянният анализ на това колко сме щастливи подкопава действителната способност да го изживеем. Така приемаме за провали някои обичайни моменти, в които не изпитваме изключителна радост.

Друг недостатък на безмилостното преследване на щастието е, че прави хората самотни. Акцентът върху индивида и личната му угода вреди на връзките ни с другите. Както писателят Паркър Палмър отбелязва, „Никой никога не е умрял, казвайки: „Със сигурност се радвам за егоцентричния, самоцелен и самозащитен живот, който съм живял.“

Когато имаме принос към света и сме полезни на другите, откриваме нещо много по-важно в сравнения с щастието в конкретния момент: усещане за смисъл и цел.

Малки простички принципи, които ще ви донесат щастие

Днес социалният натиск да се чувстваме щастливи (и да го показваме в социалните медии) е интензивен, признава д-р Бордман. Тя споделя, че е попадала на пациенти, които са загрижени, че нещо не е наред с тях, защото не са щастливи през цялото време или поне през повечето.

„Това, което им казвам, е да се съсредоточат по-малко върху стремежа към щастие и повече към търсенето на доброто. Всичко останало ще дойде на мястото си“, обяснява Саманта Бордман, и допълва: „Елинор Рузвелт е казала това най-добре: „Щастието не е цел, а страничен продукт.“

4 лесни стъпки за повече щастие всеки ден

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти