Почитаме свeта София, Вяра, Надежда и Любов

Мозайка на Света София и трите й дъщери - Вяра, Надежда и Любов
Снимка: Thinkstock

На днешния 17 септември църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда, Любов и отдава уважение на добродетелите, чиито имена носят.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. сл. Хр. в Рим живяла благочестива жена и християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери — Вяра, Надежда и Любов. Майката и нейните деца не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито.

Това не се харесало на тогавашния император Адриан, който се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида. Младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, след което императорът заповядал да ги изтезават жестоко.

Майка им била принудена да гледа нечовешките страдания на своите деца. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време, но дъщерите й не издържали на мъченията и издъхнали, а Адриан разрешил на София да вземе телата на чедата си и да ги погребе.

Три дни след кончината им София също умира и била положена при тлените останки на своите дъщери. Църквата почита Света София и като мъченица, защото е изживяла ужасна болка, за да запази вярата си. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. във френската област Елзас.

На 17 септември честваме и Деня на София. Тържественият водосвет и официалната церемония по издигането на знамето на Столичната община ще се проведе пред църквата "Света София" от 11,30 часа.

От 19,00 часа в Народен театър "Иван Вазов" пък ще започне церемония по връчването на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата под мотото "София – град за нашите деца". В концерта към инициативата ще участват Владимир Ампов – Графа, Миро, Михаил Белчев, камерен ансамбъл "Софийски солисти", детска вокална група "Мечо Пух" и актьори от столичните общински театри.

Наградите на Столична община за значими постижения в областта на културата се връчват от 2001 г. в различни области, а от 2007 г.  е приет нов статут, с който се учредява и специално отличие за цялостно творчество. Негови носители са били проф. Крикор Азарян (2007 г.), Стоянка Мутафова (2008 г.), Юлия Огнянова (2009 г.), акад. Валери Петров (2010 г.), Рангел Вълчанов (2011 г.).

За празника на София през целия ден театър "Българска армия" ще отвори вратите си, а актьорите ще се преобразят в ролята на гидове, които ще развеждат посетителите зад кулисите из репетиционните, гримьорните, перукерните, ателиетата и гардеробиерните.

От 17,00 часа в сградата на бившата Общинска минерална баня (срещу Централните хали), ще бъде открита изложбата "Европа – древна и модерна, възторжена и магична". Тя се организира в подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г. Посветена е на 150-годишнината от рождението на големия български учен, фолклорист, просветител и държавник – проф. Иван Шишманов, който е сред първите радетели за обединена Европа и основател на много културни институции в страната.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент