По-умни: с писане на ръка

По-умни: с писане на ръка
Снимка: Thinkstock

Писането на ръка съсредоточава вниманието и прави усвояването на информация по-лесно, отколкото използването на клавиатура, съобщи Фокс нюз.

Учени от Принстънския и Калифорнийския университети открили, че студенти, които си водят бележки на ръка, се представят много по-добре от други, които записват лекциите си на компютър.

Резултатите от проведените експерименти с техниките на водене на бележки сочат, че писането върху хартия улеснява ученето, помага за по-дългосрочното запомняне на информация и предразполага към усвояването на нови идеи.

"Писмените бележки оформят мисълта много по-добре от печатните", твърди образователният психолог Кенет Кийра от Небраскския университет в Линкълн, който изучава разликите при записването и организирането на информация.

Още от древните писания с тръстикови писалки и папируси, воденето на бележки се е превърнало във важен елемент за алхимията на ученето, като превръща чутото и видяното в надежден запис за по-нататъшни изследвания.

"Воденето на бележки е доста динамичен процес", казва когнитивният психолог Майкъл Фрийдман, който изучава системите на записване. "Все пак така преработваме информация, придобита чрез слуха или зрението, и я превръщаме в мисъл".

Припомнете си още:

Жени над 40, пишете!

По мириса ще ги познаете

Има ли връзка между почерка и сексуалността

Как да се научите да пишете

Как да си направим моливник

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

На коя известна личност бихте искали да приличате?

Абонамент