Как да се научите да пишете

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Предният път ви дадох идея как да се научите да четете. Не с каква скорост, нито пък кои заглавия. Това зависи от вас.

А и едва ли съм най-подходящият съветник за бързо четене, защото самата аз го правя бавно, все едно уча уроци, а не по диагонал, както съм чувала, че някои го могат. Страничка по страничка. Обичам Edna книга да ми оставя усещане за аромат, вкус.

Е, почти същото е и с писането. Ако искате да научите повече за него, посетете курс по творческо писане. Но да знаете - успехът е в постоянството.

Страничка по страничка. Без да сте зависими от вдъхновение, настроение или други вълнения. Защо ви говоря за писане, ако не искате да пишете?

Ами, защото писането освобождава. Така, както четенето. Така, както истината. За истината обаче е нужна смелост. Значи, за да пишете, ви трябват "топки". Може би неслучайно най-известните писатели са мъже. После ви трябва търпение. А колкото и да ви се струва странно, напоследък не са ви нужни и никакви правила, които да следвате.

Съвременният начин да се научиш да пишеш е може би социалната мрежа. Опитваш се да кажеш всичко, най-често само с едно изречение. Там, където пише "добави коментар", е първата ви стъпка към писането. Втората е споделянето.

Ако решите, че това, което сте написали, заслужава вниманието и на другите хора.

А дали си заслужаваше да прочетете чуждото мнение? Защо не?

Ако не ви хареса, пробвайте да напишете нещо вие. Ако ви идва отвътре, постепенно ще усетите, че го правите с все по-голяма лекота и че "ръката ви сърби" за още и още… 

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти