Планетата е в криза, но и ти можеш да помогнеш

гора пожар
Снимка: iStock

Хаштагът #PrayForAmazonia (или #МолиСеЗаАмазония) стана вайръл в социалните мрежи в опит на потребителите да привлекат внимание върху Амазонската тропическа гора. Оказва се, че нейните площи вече няколко седмици са унищожавана от пожари, а едва преди ден големите информационни агенции започнаха отразяване на случващото се в Бразилия.

Натискът върху медиите започна със споделяне на снимки от горящата Амазония, а с подобни публикации се включиха знаменитости като Леонардо ДиКаприо, който е отдаден и на екозащитата, Адриана Лима, Лени Кравиц и др.

И макар опожарените гори да са на мили разстояние и темата да изглежда далечна, това, което се случва с „дробовете на света“ има ефект върху качеството на въздуха на световно ниво. Загубата на дървета ускорява промените в климата и глобалното затопляне, което застрашават бъдещето на планетата, а с това и на човешкия вид.

Все още не е съвсем ясно дали основната причина за пожарите е стопанска дейност, или изсичане, но и двата процеса са се увеличили значително при мандата на сегашния президент на Бразилия Жаир Болсонаро. Ключова част от предизборната му кампания бе позволяването на достъп на корпорациите до горите в Амазония за експлоатация.

Пожарите вече са създали пластове пушек, който според измерванията достига 1.2 млн. кв. метра, а заради него небето над Сао Пауло, най-многочисления град в Бразилия, е потъмняло.

Докато светът чака да бъдат предприети действия на политическо ниво, които едва ли ще бъдат достатъчни, истинската промяна може да дойде само с общите усилия на всички нас.

1. Дръжте себе си и близките си информирани по темата за климатичните промени – колкото повече хора са запознати, толкова повече може да бъде свършено.

2. Добре е да научите какво може да направите в ежедневието си за намаляването на дългосрочните ефекти върху тропическите гори – например редуциране на количеството хартия и дърво, което използваме. Много от тях идват от изсичането в Амазония, а поне на теория по-малкото търсене налага по-малко предлагане, или в случая – изсичане.

3. Може да направите дарение до благотворителна организация, която работи в полза на горите в Амазония – следните са оценени с най-малко 3 от 4 звезди според тяхната надеждност и финансово управление:

Amazon Conservation Association

Amazon Conservation Team

Amazon Watch

Rainforest Foundation US

Rainforest Trust

Rainforest Action Network

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти