Пийте кафе с колегите си, ще работите по-добре

кафе
Снимка: Unsplash

Учени от университета на Охайо и Калифорнийския университет в Дейвис установиха, че употребата на кофеин увеличава концентрацията и работоспособността на хората, които работят в екип, съобщи Лента.

Изследването обхванало 72-ма студенти, които не знаели за целите на експериментите и смятали, че им предстои да дегустират нова марка кафе и да изберат заедно тема за групова дискусия. Изискванията за подбора на участниците включвали умерена консумация на кафе - до 4 чашки дневно, и липса на алергии. Доброволците били разделени на две групи.

жена кафе
Снимка: Weheartit

Участниците в първата група получили напитки, съдържащи по 270 милиграма кофеин, преди обсъждането на темите, а участниците във втората (контролна) група - след обсъждането им.

След като участниците консумирали кафе преди или след обсъждането, им било предложено да помислят 15 минути над темата за международното протестно движение "Окупирай" и да дадат препоръките си за включването й в списък с теми за групова дискусия.

жена кафе
Снимка: Weheartit

На доброволците било предложено също да преценят нивото на проявения от тях самите и от другите участници интерес към обсъждането.

Оказало се, че употребата на кафе преди изпълнението на задачите подобрило 1,4 пъти оценката за работоспособността на екипа в сравнение с контролната група. Участниците в първата група освен това уверили, че се увеличила концентрацията им.

галерия жена кафе
Снимка: Weheartit

Друг експеримент с участието на 62-ма студенти, които консумирали кафе или безкофеиново кафе, показал аналогични резултати.

Още за колегите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти