Парите не ни купуват щастие

На повърхността всичко изглежда лъскаво и хармонично
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да показваш благосъстояние от материален вид при всеки удобен повод, за да се издигнеш в очите на другите е тактика, която определено би понижила шансовете на човек да се радва на щастливо съществуване, се казва в ново американско изследване.

"Защо и за какво харчим са двата въпроса, които винаги трябва да си задаваме преди да се разделим с определена сума пари", споделя професорът по психология Райън Хоуел, който работи в Сан Франциско и е част от екипа, провел научната анкета.

Той допълва, че индивидите, които дават пари, за да пътуват и да преживеят различни емоции от културен, социален, образователен, духовен и приключенски характер, са много по-удовлетворени от тези, харчещи средствата си основно за материални придобивки.

В експеримента са участвали 241 богати мъже и жени, а за учудване мнозинството от тях не се блазнели от материалната страна на нещата и предпочитали да се отдадат на пътувания и срещи с нови култури и хора.

Същите коментирали, че се чувстват много по-пълноценни и обогатени житейски за разлика от моментите, когато са си купили поредната кола или дреха.

"Скъпите вещи имат бърз и благоприятен ефект върху нашето настроение, но после той много често бива заменен със самота и проблеми в общуването", допълва професор Хоуел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти