Отбелязваме деня на Света Екатерина

Отбелязваме деня на Света Екатерина
Снимка: Thinkstock

На 24 ноември Православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина.

Екатерина се е родила около 287 г. в Александрия. По това време градът е бил столица на Египет и един от най-важните градове. Баща й бил управител на града и девойката успяла да получи солидно образование, изучавайки трудовете на най-видните учени, поети и философи.

Когато родителите й решили да я задомят, Екатерина им заявила, че ще се омъжи само за онзи, който успее да докаже, че я превъзхожда по мъдрост и красота. Мнозина знатни младежи дръзнали да поискат ръката на благородната и умна Екатерина, но нито един от тях не успял да изпълни изискванията й. Тогава майка й, която тайно изповядвала християнската вяра, посветила и дъщеря си в нея и я завела при един отшелник, който да й даде съвет за живота.

Самотникът казал на девойката, че има само един момък, който е достоен за нея. Поискала Екатерина да разбере и да види знатния младеж, но трябвало да сънува първо и на сън да говори с Богородица. Този млад мъж бил Исус Христос. Когато заспала красавицата, Божията майка я приела, но синът божи не пожелал да я удостои дори с поглед. На сутринта отшелникът й казал защо Исус не иска да я погледне. Причината била, че не била кръстена.

След приемането на светото Кръщение девойката отново сънувала. Този път Исус я погледнал с благост и поискал Екатерина да му стане нетленна невеста. Младата жена обаче с кротост казала на Божия син, че не е достойна за него и ще бъде щастлива, ако може да стане негова рабиня. Като се събудила от чудния сън, видяла на дясната си ръка красив пръстен, а в съзнанието й още кънтели думите на Исус: “Не търси повече земен годеник.”

Макар да били мрачни времена за християните, които били гонени и изтезавани заради вярата си, Екатерина приела с радост и утеха своя годеник и участта си да бъде вечна рабиня на Божия син.

Тогава нов езически владетел се възкачил на трона в Александрия и младата жена се опълчила на неговите жертвоприношения и вярност във фалшивите богове. Разгневен, но и удивен от красотата на девойката, управникът решил да я съблазни с богати дарове и обещания за почести и слава. Тя отказала и била хвърлена в тъмница.

Но подвигът и смелостта й не останали незабелязани. Жената на владетеля пожелала Екатерина да я посвети в християнската вяра. Същото сторили и мнозина от придворните и знатните мъдреци. Богоугодната мисия на девойката още повече разгневила  управника и той заповядал тя да бъде разпъната на колело с шипове. Щом се докоснала до колелото обаче, то се разпаднало, защото Исус бдял над своята рабиня. Безсилни да извършат докрай мъчението, палачите я обезглавили. Това се случило през 305 г.

Преданията разказват, че тогава ангели взели тялото на девойката и го отнесли в планината Синай. Три века по-късно на това място император Юстиниан I основал Синайския манастир, който оцелял във времето и останал като хранилище на ценни раннохристиянски ръкописи.

24 ноември се чества като ден, посветен на великомъченица Екатерина. В народния календар празникът се почита като се меси погача и кравай, които се намазват с мед. Смята се, че когато погачата се раздаде на съседите и краваят се закачи на вратата на къщата или се хвърли на покрива, малките деца ще бъдат предпазени от шарка, а всички в дома ще бъдат здрави през следващата година.

Днес имен ден празнуват всички с името: Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти