Отбелязваме 127 години от Съединението на България

В София по случай празника ще тръгне шествие от Паметника на Незнайния воин, започващо в 11,00 часа
Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Същото се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на шести септември 1885 година, подкрепен от българския княз Александър I Батенберг.

Шести септември 1885 година е забележителна дата в историята на България. Именно тогава нашият народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юли 1878 година с Берлинския договор, който намалява неколкократно територията на Княжество България.

Берлинският договор и неговите решения са основна причина за последвалите в региона три войни – Сръбско-Българската от 1885 година, Балканската (1912 година) и Междусъюзническата (1913 година). Но най-важното е, че в резултат на Съединението - България става по-силна политически, икономически и духовно.

* Къде ще са честванията по случай 127 години от Съединението на България?
Столична община организира тържествено шествие от Паметника на Незнайния воин до Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг от 11,00 часа.

В 20,30 часа президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествена заря-проверка в Пловдив по повод годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Освен това днешният ден е и официален празник за града под тепетата.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти