От днес започва зимата, но на Коледа ни очаква пролетно време

От днес започва зимата, но на Коледа ни очаква пролетно време
Снимка: netinfo

Астрономическата зима започва днес в 18:27 ч. Настъпването ѝ бележи най-краткия ден и най-дългата нощ за 2017 г. в северното полукълбо.

Това е т. нар. зимно слънцестоене. Днес заради наклона на Земята спрямо Слънцето, слънчевите лъчи падат под най-голям ъгъл върху северното полукълбо и под най-малък върху южното от всички други дни.

Така в Австралия, Южна Африка и Южна Америка, днес е най-дългият ден в годината, тъй като Слънцето е над тропика на Козирога и започва лятото.

Времето в България днес ще е студено и типично зимно, за да посрещнем новия сезон подобаващо. Ще има значителна облачност, след обяд на места намаляваща до предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен запад-северозападен вятър.

Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, за София минус 2° – минус 1°. Минималните ще са  между минус 3° и минус 10°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Над Черноморието ще има значителна облачност, която след обяд ще намалее до предимно слънчево време.

В планините също ще има значителна облачност, но по високите части ще бъде предимно слънчево, а след обяд на места и в по-ниските части. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 8°.

От утре се очаква да започне затопляне, като максималните температури ще се покачат над нулата. В началото на следващата седмица, на Коледа, те вече ще достигат до пролетните 15°, а минималните ще са близо до 0°. Ще бъде предимно слънчево, не се очакват валежи от сняг.

За Нова година също не се очакват валежи от сняг, а температурите ще бъдат около 0° - идеалните за сезона.

Не пропускайте: Ако все още не сте се включили в играта с награда ароматен и изкусителен подарък за Коледа - направете го тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти