Новата седмица започва с опасни горещини, след това - бури и дъжд

лято
Снимка: iStock

Новата седмица започва с горещини, много високи температури и изобилие от слънце. В края на седмицата, пък, ще има бури и валежи.
 
В неделя най-горещо беше в Сандански (38.8 градуса), Русе (37.4 градуса) и Свищов (36.9 градуса), но никъде не бяха отчетени температурни рекорди.

Днес времето ще е слънчево. В почти цялата страна се очакват опасни горещини. Синоптиците предупреждават за "жълт код" в 23 области на страната. Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София, София-Област, Кюстендил, Перник, Кърджали, Хасково и Ямбол. След обяд в тези области температурите ще достигнат и надхвърлят 35-37 градуса.

[block]focus[/block]
 
В Благоевград е обявен "оранжев код" за потенциално опасни високи температури, надвишаващи 38 градуса.

Единствено в Смолян, Бургас, Варна и Добрич максималните температури ще са стандартно летни – около 30 градуса.
 
Навсякъде другаде обаче се препоръчва на хората да не стоят продължително време на открито, да приемат повече течности и по възможност да не работят и извършват физическа дейност навън.

За тези, които започват новата седмица на брега на морето, времето е идеално за плаж и плуване. Температурата на морската вода е около 26 градуса, на север е с градус-два по-ниска.
 
Над планините също ще е слънчево в понеделник със слаб до умерен вятър от изтокюгоизток.

лято
Снимка: iStock

Още по-горещо ще стане във вторник и сряда. Тогава живакът в термометрите ще се нажежи до 40 градуса в много райони. Възможно е и да ги прехвърли.

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с валежи и леко по-ниски дневни температури.
 
Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични бури и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти