Номерът на Фибоначи: Как да изглеждаш магьосник с числата?

ж
Снимка: Thinkstock

Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 0 и 1. Следват 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, …

Самият той научил за тази редица от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток, а редицата била наречена на негово име, защото я популяризирал. Любопитно е, че много закономерности, наблюдавани в природата и в поведението на човека, могат да се опишат, макар и с някаква по-малка или по-голяма грешка, с числа от редицата на Фибоначи. Въпреки че в някои случаи това обяснение може да изглежда преднамерено.

ж
Снимка: Thinkstock

Всъщност алгоритъмът за образуване на поредното число от редицата на Фибоначи изразява факта, че следствието (последното число от реда) зависи от предисторията (причините) по конкретния за тази редица начин, а именно: последното число е сума от двете предходни числа.

А с числата на Фибоначи може да впечатлим и приятелите си. С един много прост номер. Да проверим!

Написваме две числа, събираме ги и отбелязваме отговора. След това събираме последните две числа в сбора, записваме отговора и продължаваме по същия начин, като винаги събираме последните две числа, които получаваме. Когато напишем шест числа, спираме и после ги събираме всичките.

ж
Снимка: Thinkstock

Ако сме започнали с 9 и 5, например, редът от шестте числа ще бъде 9, 5, 14, 19, 33, 52. Събираме и получаваме 132. А как да изглеждаме магьосници с числата?

Помолете приятелите си да напишат по този начин шест числа. И ги изненадайте като изчислите крайния резултат (сбора на всички) още преди те да са довършили шестото си число. Тайната е да погледнете внимателно петото число и да го умножите по 4. В действителност няма значение с кои две числа ще започва редицата им. Вие винаги ще сте първи с решението!

ж
Снимка: Thinkstock

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти