Никой не знае откъде са дошли, но са така мистериозни и впечатляващи: каменните топки от Коста Рика

Никой не знае откъде са дошли, но са така мистериозни и впечатляващи: каменните топки от Коста Рика
Снимка: netinfo

Каменните кълба в Коста Рика са сочени за един от най-загадъчните археологични феномени на Земята.

Сферите на Дикис, наречени така заради района, в който са открити - на дъното на река Тираба, известна с името Дикис, са описани за първи път през 30-те години на миналия век. Там по земята са разпръснати стотици гладки каменни топки с перфектни пропорции и различни размери. Най-големите от тях са с диаметър до 2 м и тегло до 16 тона. Някои от сферите лежат на земята, а други са частично вкопани в нея.

Подобни топки са открити и в други части на Централна Америка. Никъде обаче те не са толкова много и „така перфектни” като тези в Коста Рика, където археолозите са преброили около 300 на брой.

Вижте повече снимки от тези мистични обекти в галерията ни ТУК

Снимка: netinfo

Толкова години след откриването на сферите обаче мистерията около създаването им си остава неразгадана. Кой е направил тези топки и каква е била целта им - учените нямат единен отговор, а само хипотези. Повечето топки са изработени от гранодиорит - магмена скала, близка по състав до гранита. Няколко сфери са от кокина - здрав материал, подобен на варовик.

Мистерията около появата на топките пък дава свободна възможност за създаването на най-различни митове. Според един кълбата идвали от изгубения континент Атлантида, според друг са дело на самата природа.

Снимка: netinfo

Сред най-разпространените тези е тази, че камъните са имали астрономически функции в праисторическа Америка. Много от тях са открити на групи до 20 броя, често разположени в геометрични фигури като триъгълници, четириъгълници или пък прави линии. В много случаи тези фигури сочели към магнитния север на Земята. Според някои те даже били навигационни маркери за кацащи космически кораби.

Вижте повече снимки от тези мистични обекти в галерията ни ТУК

Снимка: netinfo

С извънземни е свързана и друга интересна теория за топките. Според нея каменните сфери са били поставени на специални места от индианците в епохата много преди идването на Христофор Колумб и са служели като трафопостове на боговете. Както и на всички други древни монолити, тяхната функция била да улавят и настройват течащата световна енергия. Т.е. каменните топки били „камертони на земята”, които вибрирали и предавали  различните честоти, които пък след това били улавяни от извънземните.

Снимка: netinfo

Друга разпространена теза е, че каменните кълба може да са служели и като религиозни или церемониални символи.

Изследователите са единни само по един въпрос - топките са дело на човешка ръка, което ги прави наистина впечатляващи. Интересно е също така, че не е намерена нито една недовършена топка. 

Снимка: netinfo

Вижте повече снимки от тези мистични обекти в галерията ни ТУК

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти