Не размерът, а формата е важна: невероятната история на мъжките корсети в модата

мъже корсет
Снимка: Picryl

Когато се пише или говори за корсети, почти винаги се акцентира върху жените, които носят корсети. В медиите, в историята и в разговорите, когато става въпрос за корсети, темата естествено попада върху корсети за жени, но какво да кажем за мъжете? Може би си мислите, че тук няма какво да се каже, но грешите.

Днес „метросексуалният“ мъж се смята за доста модерен феномен. Метросексуалният мъж, е мъж, който се интересува от външния си вид и прекарва време в грижа за кожата, косата и модата, далеч не е от 21 век. Пък и този термин вече можем с ръка на сърце да кажем, че е архаичен. Мъжете са свободни да носят каквото поискат, без ненужни етикети.

Макар че мъжете от XVIII, XIX и XX век може и да не са били толкова открити относно интереса си към модата и грижата за външния си вид, със сигурност е имало тенденция мъжете да бъдат добре поддържани и модерни. Някои от вас вече си мислят „Добре де, но това какво общо има с носенето на корсети?!“

Отговорът е простичък: също като жените, мъжете са искали да се впишат в определена форма и външен вид, които са се смятали за привлекателни по онова време.

Някои мъже са носили корсети през XVIII и XIX век. В края на XVII в. и началото на XIX в. най-популярната визия за мъжете включва прилепнали панталони и сака. За да постигнат този вид на най-високо ниво, някои мъже са се обръщали към корсетите, за да създадат необходимия гладък силует.

По онова време това не е било непременно обичайна практика и затова мъжете са се опитвали да бъдат дискретни при носенето на тази дреха. Към средата на XIX в. това се смята за табу и малцината мъже, които носят корсети, започват да стават обект на подигравки.

Какво знаем за мъжките корсети в историята на модата

Към края на XIX в., въпреки че мъжете все още носят корсети дискретно, те вече не са толкова табу. Фирмите започват да предлагат корсети, специално предназначени за мъже и за ежедневно носене. Макар че корсетите са били носени предимно с модна цел както от мъжете, така и от жените, подобни модели са били носени и от мъжете в продължение на стотици години с медицинска цел.

The 1930s-1936 Chasseur français-ad for anatomic girdle for men

Твърди се, че Анди Уорхол е носил корсет, за да поддържа отслабения си гръб след като бива прострелян през 1968 г. И така до последен, притиснат от връзки и метални пръчки дъх. (Шегуваме се! Ако корсетът е с правилна мярка и кройка, няма никакви проблеми с дишането.)

Смята се, че корсетите са били най-популярни сред европейските мъже през XIX в., но анализът на скелет на британски мъж от XIX в. разкрива, че той е носил корсет. Предполага се, че мъжът, който е бил на възраст между 25 и 30 години, когато е починал, е страдал от туберкулоза, която може да доведе до деформация на гръбначния стълб. Вероятно е да е носил корсет, за да поддържа гърба си в добро състояние, точно както е правил Анди Уорхол.

Die  Weiberherrschaft II 1914 ill 602

Въпреки че корсетите обикновено се смятат за облекло за жени, както вече споменахме, те имат доста богата история и сред мъжете. Носени както с медицинска, така и с модна цел, макар мъжете да са били дискретни по отношение на носенето на корсет, много от тях са намирали различни предимства в това.

Корсетите за съвременния мъж

Точно както през XIX век, днес носенето на корсети от мъже не е често срещано явление, но това не означава, че не се случва. Мъжките корсети са също толкова популярни, колкото и преди, тъй като макар корсетът да не е ежедневна дреха за мъжете, има много мъже, които имат полза от носенето на корсет.

И да, корсетите все още могат да се носят с медицинска цел и да осигуряват опора на гърба, но много съвременни мъже избират да носят корсети предимно с естетическа цел. При мъжете носенето на корсет подчертава V-образната форма от раменете към талията, а не формата на пясъчен часовник от талията към бедрата при жените. Освен това корсетът може да изглади формата на корема и при мъжете. Чао, бирено коремче!

Още история:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти