„Неща с душа“ – ПРОМЯНАТА е в суперсилите на всяко дете

Представяме ви финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, осъществявана в партньорство с Reach for Change България. За един от петте проекта може да гласувате на www.nova.bg/promyanata до 3-ти февруари. Тримата с най-много гласове ще продължат в последния етап на конкурса.

Те са Кунка Великова и Нина Димова. Кунка е специалист по обучение и кариерно развитие. Нина има голям опит в разработването и управлението на проекти. Преди почти 10 години ги събира желанието им да работят в полза на другите. От тогава до днес заедно създават различни проекти, свързани с обучение на деца и младежи и подкрепа на хора в неравностойно положение.

Какво е „Неща с душа“?

„Неща с душа“ създават образователни игри и материали, които помагат на децата да учат по-лесно и чрез игра. Чрез тях децата могат да развиват важни умения като фината си моторика, координацията, речта, въображението си. Спомагат и за научаването на буквите, цифрите, интересни факти за природата и света. Материалите са адаптирани към образователната система и могат да се използват от всички деца, за да упражняват наученото в клас. Но са особено полезни за деца със специални потребности, които се затрудняват да усвояват учебния материал от учебниците и хартиените помагала. Всички материали са създадени в партньорство със специалисти и са ръчно изработени с много любов от хора с увреждания.

Защо създават „Неща с душа“?

Срещите с родители, деца и учители през годините убеждават Кунка и Нина, че е необходима промяна в образователната система – просто защото децата са различни. Хиляди деца се затрудняват да учат, защото разбират и запомнят информацията по различен начин. За съжаление, образователната система не е адаптирана за техните нужди. За децата това води до загуба на интерес и мотивация за учене. А за техните семейства и учители – до това сами да трябва да търсят решения за предаване на учебния материал. Кунка и Нина виждат, че в чужбина съществуват стотици помагала за деца със специфични образователни потребности. Решават да започнат да създават такива материали и в България и основават „Неща с душа“.

Как работят „Неща с душа“?

Образователните материали на „Неща с душа“ се изработват в тясно сътрудничество със специалисти – педагози, логопеди, психолози. Екипът на „Неща с душа“ следят световните тенденции и се вдъхновяват от новите методи в обучението, които поставят детето в центъра на обучителния процес.

Играчките и помагалата се изработват от висококачествени материали, а всеки продукт се довършва ръчно от специални хора с големи усмивки и сърца. Това са хората с увреждания, които са намерили възможност да работят и да помагат на други в „Неща с душа“.

Сред материалите на „Неща с душа“ са специален „тренажор за писане“, който помага на детето да тренира извивките на буквите и цифрите, пъзели с форми, приказки и любопитни природни факти, плочки за смятане. Всички те са интуитивни и позволяват на детето да се упражнява индивидуално след първоначална работа с учител или родител. След няколко седмици работа децата виждат, че напредват бързо. Разбират, че могат и стават по-мотивирани да продължат напред.

„Неща с душа“ работи успешно вече над една година, като стотици специалисти и родители, включително и извън България, са се доверили на техните продукти. Мечтата на Кунка и Нина е чрез „Неща с душа“ всяко дете да се чувства прието, да учи без стрес, да се развива в съответствие с възможностите си и да е удовлетворено. А учителите и родителите да се чувстват спокойни, че могат да посрещнат нуждите на децата и да им помогнат да успеят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти