перли
Снимка: Thinkstock

Непознатите магически свойства на естествените перли

Древните гърци вярвали, че това са сълзите на богинята на любовта, а японците - на морската покровителка.

През Средновековието били убедени, че ангели затварят в миди сълзите на сирачетата и невинните и ги превръщат в скъпоценности. В Китай пък смятат, че перлите са талисмани срещу пожар. Няма царска или кралска корона, която да не е декорирана с поне няколко перли.

Естествените перли са случаен продукт на природата. Когато дребна песъчинка или друго чуждо тяло попадне в мидата, тя се стреми да го изолира, като го обвива в седеф, отделян от мантията ѝ. Седефът се натрупва около песъчинката и се втвърдява - така се образува блестящата перла.

Познати са два рода морски и един род речни бисерни миди. Традиционно те се ловят в Персийския залив, Червено море, крайбрежията на Шри Ланка, Мадагаскар и Австралия, моретата на Япония, тихоокеанския бряг на Панама, западното крайбрежие на Мексико, водите на Флорида и Калифорнийския залив. Има сведения за отделни редки случаи, когато бисерни миди са срещани и в Черно море.

Търсенето на истински перли на дъното на морето е трудно и опасно занимание, познато от древни времена. В Япония все още съществува професията на жените гмуркачки ама. Те се гмуркат на дълбочина 25 до 40 метра, без да използват кислородни бутилки или друга апаратура, която да им помага да дишат. Разчитат на собствените си умения и техника на дишане. До ден днешен те използват само маска на очите, за да ги предпазят от солената вода.

Още от древността се вярва, че те имат необикновени свойства, затова и при много народи те са били употребявани в различни ритуали за любов, благоденствие, здраве и късмет.

Прочетете за всички неподозирани магически свойства на естествените перли в нашата галерия ТУК. 

Към галерията >>> 

перли
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти