Нека ви разкажа

Нека ви разкажа
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

За него няма да намерите нищо в гугъл, няма да чуете клюка в някое кафе, няма да говорят за него по телевизията, няма да ви го препоръча колежка, трудно ще го откриете сред многотиите в книжарниците, където мястото за стойностната българска литература е все по-малко.

Не го познавам и аз. Не знам къде живее. Има ли жена, деца, какво работи. Но неговите истории искрено ме спечелиха и изненадаха, затова искам да ви разкажа.

„Цветът на доброто“ е сборник с разкази, написани от Светлослав Дончев, с много любов към човека и с истински талант на разказвач като от времето на големите майстори в жанра. С чувствителността на човек като от миналия век, с лекотата на опитен майстор, почти анонимният разказвач ни разкрива един шарен свят от различни човешки съдби на обикновени хора.

Никой от героите му не е изключителен, не е нито добър, нито лош, но историите, които им се случват са онези частици човешкост, които карат сърцето ни да трепти.

Краткият разказ е труден и неблагодарен жанр. Чете се бързо, но и бързо се забравя. В днешно време живее повече в интернет и в специализираните литературни издания. Сборниците с разкази, ако не са на някой нашумял автор, рядко успяват да предизвикат особен интерес.

Свикнали сме да свързваме разказите с перото на Йовков и Елин Пелин или с това на Чехов и Мопасан. А това са все автори от списъците със задължителна литература.

Днешно време като че ли повече се издават и четат романи. Обяснимо.

Но разказите имат особено очарование, и удобството бързо да влезеш в историята. Иска се обаче майсторлък да можеш в рамките на няколко страници да изградиш характери, да заплетеш сюжет и да развълнуваш читателя. Да му покажеш тъмните кътчета на душата и светлите стремления на духа. За радост нашето непознато пораснало момче -разказвач умее всичко това.

За Чехов, безспорно един от най-големите майстори на краткия разказ, казват, че е особено жесток към героите си, но неговата привидна жестокост крие всъщност огромната му любов към човека. Към дребните му слабости и големите му възможности.

Ще ви предложа и един женски поглед към краткия разказ. Наскоро излязлата книга на Ганка Филиповска „30 щриха за любовта“. След безспорния ѝ успех с предишните разкази, събрани в „Сонет 103“, и този път дръзката и талантлива варненка ни предлага голяма доза оголена човешка болка от/за любов.

Разделени на две части – Графика и Сграфито, нейните любовни щрихи ни рисуват картини на страшни, но красиви човешки съдби. Всъщност по-точно е да кажа – разтърсващи, покъртителни, спиращи дъха. Особено въздействащи са разказите от втората част, които са истории от минали времена, случили се по кърджалийско, турско, както и по време на тъжното и черно скиталчество и страдание на бежанците от Тракия.

Все истории, изпъстрени с много кръв и смърт, но и с онази голяма любов, с която ни обича Господ, но с която са се обичали людете от онези времена.

Това са като че ли оживелите истории, стоящи зад стотиците народни песни, останали в съкровищницата на величествения ни фолклор. Никой днес не се пита случило ли се е това, за което се пее в тежките странджански, тракийски и родопски песни, но всеки натръхва от красотата и силата им.

И макар на пръв поглед да няма нищо общо между разказите на Ганка Филиповска и тези на Светослав Дончев, аз откривам общото желание да държат будна и жива традицията на майсторското и сладкодумно като на седянка разказване на онези истории, които с малки стъпчици, една по една отварят в душите ни място за състрадание, милосърдие, доверие, вярност, всеотдайност, любов. Правят го с таква лекота и в същото време с майсторство и безспорен талант.

В моята лична библиотека тези две книги стоят до прекрасните разкази на Людмил Тодоров, есетата-проповеди на Теодора Димова („Четири вида любов“), спортните истории за чудесата на човешкия дух на Иво Иванов („Кривата на щастието“).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти