Не трябва да се крием от болката, а да се изправим пред нея и да я преборим!

Не трябва да се крием от болката, а да се изправим пред нея и да я преборим!
Снимка: Weheartit

За да разберем какво е да си щастлив и пълноценен човек, е необходимо  ежедневно да се изправяме пред предизвикателствата с гордо вдигната глава. Само така ще успеем да постигнем мечтаното и ще спрем да се страхуваме.

Избягването на болката не би било проблем, ако го правехме един-два пъти годишно. Но за повечето от нас то е дълбоко вкоренен навик. Барикадираме се зад невидима стена и не дръзваме да излезем, защото отвъд стената е болката.

Това безопасно пространство се нарича „зона на комфорт“. При най-крайните случаи хората се крият зад реалните стени на дома си и се страхуват да излязат във външния свят. Това се нарича агорафобия. Но за повечето от нас Зоната на комфорт не е физическо място – тя е начин на живот, при който се избягва всичко, което би могло да е болезнено.

Зоната на комфорта на Вини например се състоеше в ситуации, в които се чувства в безопасност: тесен кръг от приятели от гимназията, които се смеят на всичките му шеги; приятелка, която никога няма да го изостави, каквото и да изисква от нея.

Избягваше да прави каквото и да било, при което се чувства застрашен: прослушване за по-добра работа, контакт с хора, които биха могли да подпомогнат кариерата му, връзка с жена, която си има собствен живот.

Снимка: Weheartit

Вашата Зона на комфорт може и да не е толкова очевидна като тази на Вини, но имате такава; всички имаме. Да видим какво представлява вашата. Опитайте със следното упражнение (най-добре всички упражнения да се правят със затворени очи):

Изберете нещо, което мразите да правите. Например, запознанства с нови хора, семейни събирания и т.н. Как организирате живота си, за да може да го избягвате? Представете си, че този модел е място, в което се криете. Това е вашата Зона на комфорт. Какво е усещането?

Вероятно сте се почувствали на безопасно и познато  място, спасени от болката която светът носи със себе си. Това почти изцяло пресъздава вашата Зона на комфорт; но липсва последната съставка. Колкото и странно да изглежда, не ни е достатъчно просто да избягаме от болката. Настояваме болката да се замести с удоволствие.

Снимка: Weheartit

Постигаме го с безкраен списък от занимания, към които се пристрастяваме: сърфиране в интернет, наркотици, алкохол, порнография, уместно наричаните „утешителни храни“. Дори маниакалният хазарт и пазаруването са един вид удоволствия. Всички тези дейности са широко разпространени – ние сме цяла култура, която търси  своята Зона на комфорт.

Усещането за този друг свят е като успокояваща, приятна топла вана, сякаш за момент сте се върнали в майчината утроба. Тези занимания от типа „топла вана“ само ни осакатяват още повече. Колкото повече се криеш в топлата вана, толкова по-малко си склонен да се справиш със студения душ на реалността.

Запитайте се какви са собствените ви занимания от типа „топла вана“. Колкото по-често им се отдавате, толкова по-вероятно е да ги използвате, за да си създавате Зона на комфорт.

Снимка: Weheartit

Независимо от какво се състои вашата Зона на комфорт, плащате за нея огромна цена. Животът предлага безкрайни възможности, но наред с тях върви и болка. Ако не можете да понасяте болка, не можете да сте напълно живи. Ако сте плахи и избягвате хората, губите жизнеността, която идва с чувството за общност. Ако сте креативни, но не можете да търпите критика, избягвате да продавате идеите си на пазара. Ако сте лидер, но не можете да се конфронтирате с хората, никой няма да ви следва.

Снимка: Weheartit

Повечето от нас са заседнали вътре в Зоната на комфорт. За да се възползваме от безкрайните възможности, които животът ни предоставя, трябва да се осмелим да излезем.

Из Инструментите – Фил Стъц, Бари Майкълс

Снимка: Weheartit

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти