Не се качвайте на магаретата!

Не се качвайте на магаретата!
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Екзотично настроени, тръгваме на разходка из тесните улички на вулканичния Санторини. Цел на двудневното ни приключение е да открием всички възможни забавления, които предлага обявения за един от най-романтичните острови.

Фира е главното селище на остров Санторини. Издигнат на ръба на впечатляващата калдера, Фира изобилства от места с фантастични гледки към Егейско море. Лодките, с които можете да стигнете до вулкана или да се запишете на екскурзия из калдерата, тръгват от старото пристанище.

Фира е типично цикладско село, с неустоимия чар на белите къщички със сини прозорци и врати, отделени една от друга от миниатюрни павирани улички. Тук има магазини от всякакъв вид, ресторанти, барове и нощни клубове. Тук са и много от най-популярните с гледките си хотели, повечето от които с плувни басейни и веранди с най-романтичните гледки, които можете да си представите.

Въпреки че калдерата е най-впечатляващата атракция на Санторини, тук ще откриете някои интересни църкви и манастири.

Интересно място за посещение е музеят Мегарон Гизи, където можете да видите невероятни фотографии на Фира от преди разрушителното земетресение през 1956 г. и от периода след това.

Археологическият музей е подслонил невероятни предмети, открити при разкопките на античното минойско селище Акротири. Залите съхраняват уникални колекции от скулптури и надписи от античността до римския период, като най-впечатляващите находки са на керамични съдове и вази, датиращи още от елинистичната епоха в Акротири.

Санторини е известен с най-фотографираните сини куполи на колоритните си църкви, разпръснати из целия остров. Всяка църква свидетелства за уникална история и има свой празник. Религията играе значителна роля в живота на местните жители. Най-голямата църква на Санторини е православната катедрала в центъра на град Фира.

Червеният плаж е най-известният от всички на Санторини. Пейзажът на това място, с червените скали, говори само за едно - вулкан! Голям, могъщ, разрушителен вулкан, но в същото време – природа, която твори феномени. Съседен до червения плаж е белият, а на Санторини ще откриете и черен - или по-точно казано, покрит със ситен черен пясък плаж. Шнорхелингът на Червения плаж е препоръчителен, заради невероятните подводни скали.

Едно след друго по стръмните стъпала се катерят санторинските магарета. Натоварени с разнокалибрени туристи, животинчетата приплъзват копитца и изнемогват под парещите слънчеви лъчи.

Стопаните на магаренцата са направо жестоки с тях. Няма сянка, няма вода, удряни и подритвани, животинчетата са принуждавани да изкачват няколкостотин стъпала по 20-25 пъти на ден и то с туристи на гърба. Все повече хора отказват този експлоатиращ животните транспорт. Тази атракция има и друг прочит. Заради урината и екскрементите от магаретата, пътеките стават доста хлъзгави и опасни.

Да оставим настрана ужасната миризма, която се разнася наоколо. Има много инциденти с туристи, които са пострадали при падане и често се стига до чупене на крайници. Ние ще пропуснем ездата - нищо, че горещината те кара да изплезиш език!

На Санторини има невероятно красиви хотели. Разбира се, гледките към калдерата и залеза са с най-висока цена. Наподобяващите скални жилища, хотели и вили крият интериори, създадени за най-изтънчения вкус. Из острова могат да се намерят и нескъпи места за настаняване. Наложеният шаблон, че Санторини е доста скъпа дестинация, всъщност не дава реална представа за нещата. Островът е гостоприемен при всякакъв бюджет.

Повечето хотели предлагат организиране на сватбени тържества с префинена декорация, ритуали и фотографи, които да запечатат най-вълнуващия ден в съвместния живот на всяка влюбена двойка. Казват, че апартаментите за младоженци са невероятни! Може пък и да ни се случи да отседнем в някой от тях… съвсем скоро! smiley

Очаквайте новия епизод на "Без багаж" за Санторини, събота, 13 юни, от 13:00 ч. по "Диема".

Гледайте епизодите на "Без багаж" онлайн във Vbox7 - ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти