Намислете си желание, ще валят звезди! Предстои пикът на метеорния поток Персеиди

небе падащи звезди звезда
Снимка: iStock

Намислете си желание, започна едно от най-красивите космически събития за годината - метеорният поток Персеиди! Тази година той ще продължи повече от месец - от 14-ти юли до 24-ти август.

Потокът е популярен заради голямата си активност и разнообразие от гледки. В пиковите си моменти може да има 100 метеорита на час, които да озаряват нощното небе.

Повечето метеорити обикновено са малки и се виждат като тънки светли ивици за няколко секунди. Персеиди обаче е известен и с по-големите си метеори, които могат да предоставят впечатляващи гледки. 

Максимумът на метеорния поток Персеиди ще настъпи в нощта на 12 срещу 13 август в часовете около полунощ (от около 22 ч. до около 01 ч.). Това съобщи астрономът Пенчо Маркишки, цитиран от БТА.

Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда

През същата нощ Луната ще залезе в 22:51 ч. за София с 20% осветен диск, след което условията за наблюдение ще бъдат много добри (при безоблачно небе). Може да се очаква сам наблюдател да забележи около 90 метеора за час по време на максимума, ако е далеч от светлините на градовете.

Радиантът на потока се намира в съзвездието Персей, което до края на нощта ще се издига все по-високо над хоризонта, в посока североизток-изток. Това обаче не означава, че наблюдателите трябва да гледат непременно към Персеи. Вероятността от поява на метеори ще бъде висока за която и да е част от небето.

На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06:31 ч., така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 05:15 ч. За Варна от посоченото време трябва да се извадят 18 минути. 

Метеоритите на Персеиди всъщност не идват от съзвездието Персей. Потокът е наречен така, защото от гледна точка на Земята изглежда, че метеорите "идват" от това съзвездие. Те са останки от опашката на кометата 109P/Swift-Tuttle, която обикаля Слънцето веднъж на 133 години, като за последно направи това през 1992 г. Затова през следващите години интензивността на потока постепенно ще отслабва, докато кометата не направи ново преминаване.

НАСА отбелязва, че Персеиди се наблюдават най-добре от северното полукълбо часовете преди изгрева. Възможно е да има и метеорити още от 22 часа, но обикновено по-голямата интензивност е по-късно.

Разберете как да помогнете на желанията си да се сбъднат, когато видите падаща звезда!

Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти