Най-хубавото вино е споделеното

Биляна Траянова

Испания е най-големият производител на вино в света. В една от стотиците изби в региона Монтия - Морилес, откриваме Бодегас Ла Аурора. Основана е от малка група винари, запленени от своите вина и с голямо желание да успеят и да се отличат.

Винарната е родена от мечтата на шепата земеделски производители, които през 1964г. си поставят за цел да произвеждат качествени вина. В онези трудни години за почти всички в Испания, тези мъже не се отказват. Благодарение на упоритостта и отдадеността им, днес Бодега Ла Аурора се е превърнала в една от най-големите кооперации на Андалусия.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Посреща ни Рафаел. Тук всички сякаш носят ангелски имена. Рафаел ни повежда покрай старите дървени бъчви и ни разказва приказки за всяко вино. Тук има отлежали вина, по-стари от нас. Ароматът и вкусът им са неописуеми. Сякаш са събрали цялата прелест на Андалусия, любовта на слънцето и хората, които са се докосвали до гроздовите зърна.

Рафаел е от онези хора, които искаш да прегърнеш в момента, в който го видиш. Топлото му, сърдечно излъчване те прави негов приятел завинаги.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Кога по хълмовете на Андалусия започва да се култивира грозде и да се произвежда вино, никой не знае. Има само хипотези. Но е факт, че слънчевото време и топлият климат на Южна Испания отдавна са привлекли вниманието на винопроизводителите. Доказателство за това са  многобройните открити останки от амфори с вино. Сигурно е, че виното е познато в Андалусия от хиляди години.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Основните вина от Андалусия  са подсилените (с добавка на алкохол) бели вина с високо съдържание на захар. Деликатесни сухи вина също се произвежда в южната част на Испания, но в много по-малки количества.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Повечето алкохолни напитки се съхраняват по специална технология, наречена Солера. Тази технология се състои в смесването на вина, произведени в различни години. Вината обикновено зреят в продължение на няколко години в бъчви, подредени в пирамида.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В долната част са поставени по-старите и по-зрели вина, а  на върха - по-младите. Всяка година, от долните бъчви се взема около една трета за продажба, и те се допълват с по-свежи вина от следващата година, и така нататък.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

С тази технология не може точно да се определи възрастта на виното, затова възрастта се дава като приблизителна, но не по-малко от 10, 15, 20 години.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти