Най-големи и внушителни религиозни храмове в света

В името на вярата си човечеството е сторило много. Доказват го и най-внушителните и прекрасни религиозни храмове в света, за които ще ви разкажем малко повече в следващите редове:

Ангкор Ват, Камбоджа

Храмът е най-голямата религиозна сграда в света. Ангкор Ват е построен от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II в началото на XII век, като държавен храм и бъдещ мавзолей на монарха. Той посвещава храма на бог Вишну. Описват го като по-величествен от наследството в Гърция или Рим, останал в днешна Камбоджа, за да напомня за варварството, което е извършено спрямо него.

v
Снимка: Thinkstock

Храм Карнак, Египет

Този храм е сред най-атрактивните и мистериозни места в света. Там се намира най-големият музей под открито небе, където са събирани храмове и светилища, посветени на древноегипетски божества.  За древните египтяни Карнак е бил най-свещеното място на Земята.

v
Снимка: Thinkstock

Боробудур, Индонезия

Това е най-големият будистки храм в света. Той е изоставен между XII и XIV век – заради разпространяването на исляма или заради мощно вулканично изригване според различни предположения. Храмът е отново преоткрит в началото на XIX век под слоеве вулканична пепел и буйна растителност. На различните нива на храма има общо 504 фигури на Буда и 2672 каменни релефа с религиозни сюжети, които разказват много на посветения в будизма посетител.

v
Снимка: Thinkstock

Акшардам, Индия

Огромните му размери са причина да бъде включен в Книгата на Гинес за най-големия хиндуистки храм на планетата. Той изразява хилядолетия от индуски традиции и култура. Архитектът построил този храм е използвал древни техники от миналото за дизайна на бледо червените пясъчни камъни, на които има издълбани 20 000 божества, светци и митични създания.

v
Снимка: Thinkstock

Свети Сава, Сърбия

Посветена на сръбския княз и светец Сава, тази църква е най-голямата православна църква в света. Мястото на църквата се смята за свещено, тъй като там са били изгорени останките на светеца от османците през 1595 г.

v
Снимка: Thinkstock

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти