Напускайте работа: наемът в това райско място е само 1 евро

Ако четете това от кибритената си кутийка в скъпия град, където всеки крайник подпира по една стена, предварително се извиняваме.

Във време, когато цените на наемите изглежда са скочили до небето във всеки голям град по света, и настаняването на приемлива (не-побъркана) цена е оскъдно, една малка общност в Южна Германия доказва, че един друг свят все още е възможен.

7 места, които да посетите преди да са изчезнали

В най-стария жилищен комплекс в света, който все още се използва, почти всичко е същото, както при откриването му преди 500 години, включително годишният наем от 88 евро цента.

Добре дошли във „Фугерай“.

Аугсбург в Бавария е дом на един „град в града“, а неговите обвити с бръшлян къщи, изумрудени прозорци и китни дворове, не са единствената причина, поради която това селище е желано място за живеене. Жителите на Фугерай не плащат почти нищо за един прекрасен покрив над главата си, както и за безценната привилегия да живеят в най-стария социален жилищен комплекс в света.

Някои от вас вече са повдигнали вежда на тази (фуге)райска фантазия. Ще ви кажем каква е уловката.

Преди да започнете да планирате новия си вълшебен живот в Германия, трябва да знаете някои неща. В замяна на годишен наем от 88 цента, който остава винаги неповлиян от инфлацията, се прилагат няколко условия: жителите трябва да се молят три пъти на ден, да са регистрирани граждани на Аугсбург и да са с добра репутация. Това означава, че ако искате да живеете във Фугерай, ще трябва да пребивавате 2 години някъде в Аусбург и ще трябва да сте способни да толерирате/харесвате католическата църква.

Фугерай
Снимка: iStock

От жителите се изисква също така да извършват някаква доброволческа работа на непълно работно време в общността, например градинарство, за да поддържат мястото чисто и спретнато.

Туристите могат да посетят комплекса срещу входна такса от 4 евро, а малък музей дава възможност да се надникне в това как са изглеждали отвътре апартаментите с площ 60 кв. м.

Райското кътче на име Фугерай

Тъй като сигурно се чудите как и защо става това, ще ви върнем в началото на XVI в. и живота на местното семейство Фугер. Когато се заселват в Аугсбург през 1367 г., Фугерови се издържат от търговия с плетива, но бизнес фамилията бързо установява важни връзки и се превръща в една от най-богатите фамилии в града.

През годините те придобиват огромни площи и недвижими имоти в Аугсбург и основават няколко социални инициативи. Якоб Фугер се прочува като най-богатия банкер в града, което му спечелва прозвището Якоб Фугер Богаташа. Но в съответствие с ценностите на семейството си (или т.нар. „католическо чувство за вина“) Якоб Фугер се чувствал социално отговорен и искал да се отблагодари на обществото под формата на достъпни жилища за по-бедни семейства.

Фугерай
Снимка: iStock

Така се ражда идеята за Фугерай и през 1521 г. той дарява земя за създаването на първия в света комплекс от социални жилища за нуждаещи се семейства и лица. Но при едно условие: той ще напише правилата и те ще останат завинаги, каквито са.

До 1523 г. са построени 52 къщи с църква, площади, фонтани и още улици на път. През следващите 150 години бизнес империята на семейството се разпада, но за щастие на нуждаещите се в Аугсбург необичайното наследство продължава да съществува и е добър пример за всички банкери, които искат да влязат в историята с това, че са облекчили, а не изострили жилищната криза.

Домът е нещо повече от покрив над главата, той е усещане за безопасност, сигурност и достойнство. Социалните жилища са необходимост и винаги са били, та когато си мислим за тази дестинация, се сещаме и за това. Тази баварска красавица показва, че това, което ни се струва невъзможно, е някъде там и работи безотказно.

Райското кътче на име Фугерай

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти