На днешния ден: Хелоуин или Вси Светии?

На днешния ден: Хелоуин или Вси Светии?
Снимка: Thinkstock

За днешния 31-и октомври могат да се кажат много неща – че е последният ден на месеца, че е Международен ден на Черно море, както и ден на правото ни на здраве и чиста околна среда, че Православната църква чества св. Лука, но може би това, с което е най-известна днешната дата, е, че се отбелязва Хелоуин или деня на Вси Светии.

Нека разкажем малко повече за произхода и традицията на Хелоуин. 

Празникът е свързан с древните келти.

Те празнували своята Нова година – Самхайн в края на октомври, когато прибирали последната си реколта.

8 филма, с които да се подготвим за Хелоуин >>>

Снимка: Thinkstosk

Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията (това е сходно с кукерската традиция на 1 януари у нас).

На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. Самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци.

На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

Костюм за Хелоуин според зодията >>>

През 853 г. сл. Хр. обаче папа Григорий IV почнал силно да се дразни на тази езическа традиция и решил да сложи край.

За целта наложил 31 октомври като ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

Снимка: Thinkstock

И така датата вече била белязана от християнската църква като деня на Вси Светии.

Повечето хора по света обаче използват днешния ден, за да си организират весели карнавали и партита с маски, като слабо се замислят за келтите, техните обичаи или нещо друго.

Споделете вашето мнение – ще се маскирате ли, за да се впишете в духа на деня или не бихте му обърнали никакво внимание?

Хелоуин тиква Вси Светии
Снимка: Thinkstock

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти