Мрачната истина зад новото черно-бяло предизвикателство в социалните мрежи

ж
Снимка: iStock

Ако и вашият информационен поток в социалните мрежи е залят от черно-бели снимки на популярни жени, сигурно вече сте се запознали с новото предизвикателство, но не и причината за произхода му, която е далеч по-значима, но остава в сянка.

През последните дни голям брой холивудски знаменитости публикуваха свои снимки след като бяха отбелязани от свои колежки в така наречената кампания #ChallengeAccepted (#ПредизвикателствотоПрието) или #WomenSupporting Women (#ЖениПодкрепятЖени). Застъпвайке се за „женско овластяване“, звезди, сред които Рийз Уидърспуун, Никол Кидман, Синди Крауфорд, Натали Портман, благодариха на жените в живота си, които ги вдъхновяват и им помагат.

И докато няма нищо лошо в това дамите да изразяваме признанието си една към друга, репортерът от The New York Times Тейлър Лоренц, цитирана от Cosmopolitan, нарича каузата „неясна“. Според Лоренц и редица други потребители в социалните мрежи това предизвикателство засенчва други важни течения като това, от което то самото произлиза – движението, което разпространява информация за убийствата на жени в Турция.

През юли смъртта на 27-годишна жена, предизвикана от нейния бивш приятел, предизвика отзвук в южната ни съседка, като породи дискусии за високия дял на фемицида в страната, пише Guardian. Според официалната информация през 2019 г. там са отчетени около 500 такива случая, превръщайки я в една от държавите с най-високи нива на женоубийства – било то от ревност или заради традициите, свързани с честта.

Потребителката в Twitter Иман Пател пише:

„Турското население се буди всяка сутрин и вижда черно-бяла снимка на жена, която е била убита, в своя информационен поток в Instagram, във вестниците или на телевизионните си екрани“ и допълва още: „Предизвикателството с черно-бели снимки започна като начин за жените на надигнат глас. Да изразят солидарност към жените, които сме изгубили. Да покажат, че някой ден би могло тяхната снимка да бъде разпространена в новините с черно-бял филтър.“

Според Пател правителството и съдебната система в Турция не само не се ангажират, за да решат проблема, но и „опитват да премахнат конкретни аспекти от Истанбулската конвенция, които защитават жените от домашно насилие.“

Макар и повече от нас да нямаме стотици хиляди последователи, всеки може да избере своето предизвикателство – вместо да публикуване свои снимки, което винаги можем да направим, по-голямо значение би имало да подкрепим каузи, които се стремят към промяна.

Не забравяйте да изразявате обичта към най-важните за вас жени и извън социалните мрежи, а ако искате да направите нещо полезно, споделяйте с последователите си информация за местни бизнеси, ръководени от жени, или организации, които отдават подкрепа на жертви на домашно насилие – ситуацията у нас също има нужда от това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти