Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади

b
Снимка: Thinkstock

Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади от възрастта си, показва изследване на южнокорейски учени, съобщи в. "Дейли мейл".

Хора, които се чувстват по-млади от годините си по паспорт, имат повече сиво вещество в мозъка си, което отговаря за слуха, емоциите, взимането на решения и самоконтрола. Те притежават и по-добри спомени, смятат се за по-здрави и са по-малко склонни към депресии.

b
Снимка: Thinkstock

Учените от Сеулския национален университет изследвали 68 души на възраст от 59 до 84 години с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Те попитали участниците и на каква възраст се чувстват.

Отговорите били или "По-млад съм от възрастта си", или "На възрастта, на която съм" или "По-възрастен от годините си". Учените направили тестове на участниците и за спомени и памет, за да проверят когнитивните им способности.

Избраните за експеримента трябвало да определят личностнитеси черти, да кажат дали изпитват симптоми на депресия и как усещат общото си здравно състояние.

Чувството на хората, че са по-стари, отколкото са всъщност, може да се дължи на загуба на сиво вещество, констатира екипът.

b
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти