Мнението на психолозите: защо умните жени плашат мъжете?!

Мнението на психолозите: защо умните жени плашат мъжете?!
Снимка: Thinkstock

Умните жени са интелигентни, самоуверени и напълно независими. Предполага се, че те са мечтата на всеки мъж. Ново изследване на The Personality and Social Psychology Bulletin твърди, че това е вярно само в някои случаи – само когато въпросната жена е просто абстракция, непозната жена.

Водещият учен в изследването, д-р Лора Парк открила, че когато интелигентна жена наистина застане пред мъжете, участващи в изследването, много от тях предпочитали да стоят настрана.

Изследването открило, че мъжете са по-привлечени от хипотетична умна жена. В същото време те се чувствали заплашени, когато били „надминавани“ от жените, участвали в теста и съответно били по-слабо привлечени от тях.

Проучването се фокусирало върху мъжете, поставяйки ги в романтична и подходяща за срещи среда като на всяка двойка били давани различни сценарии. Тестът бил разбит на 6 отделни части, но всеки сценарий бил различен. Общото между всички обаче било, че на мъжа бил показван профил на жена, с която очаква среща и след това срещата се осъществявала в реалния живот.
Това, което тестът открил е, че идеята за умна жена се оказва много по-привлекателна от самата реалност. Д-р Парк твърди, че са необходими още изследвания по темата.

Снимка: Thinkstock

Настоящото изследване е направено от гледната точка на мъжете. Вероятно жените, когато  бъдат надминавани и побеждавани, също чувстват заплаха, която води до спадане в нивото на привличане. Екипът все още не е направил такъв тест.

Оказва се, че има голямо значение и доколко нивото на интелигентност е сходно между двамата, а също и къде се е състояла срещата помежду им. Мъжете се чувствали по – застрашени и проявявали по-ниски нива на привличане, когато срещата се състояла по-близко до дома им или в райони, които имали по-голямо персонално значение за тях. Обратно – ако срещата била на неутрален терен, горните неща нямали толкова голямо значение.

Снимка: Weheartit

Има много фактори, които обмисляме при среща и интелигентността определено е едно тях. Стремим се да търсим сходни на нас хора от гледна точка на ум и креативност.

Снимка: Weheartit

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент