Мисля, следователно съществувам. Да, ама не!

Мисля, следователно съществувам. Да, ама не!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Мисля, следователно съществувам (Cogito ergo sum) е “любимата“ ми сентенция.

Винаги гледам с насмешка, когато някой цитира тази мисъл на Рене Декарт. Прави ли ви впечатление, че авторът не е уточнил за какво трябва да мислиш? Може да си насочил мислите си в разсъждения по философски въпроси, а може и да се чудиш каква беля да направиш. И в двата случая попадаш в графата “съществуващ“. Не считате ли това приравняване за малко обидно?

Извинете ме, г-н Декарт, но не съм съгласен с вас!

За да докажа правотата си, ще споделя десет противоречиви мисли. Някои хора считат, че индивиди с подобно мислене не трябва да съществуват, а други пък им се забавляват искрено.

Заемете страна и вие.

* Имaм няколко желaния - дa бъдa рaнобуден, рaботлив, дa се хрaня прaвилно, дa не пия, дa спортувaм, дa четa клaсическa литерaтурa, дa имaм добро име в обществото и дa общувaм добронaмерено с хорaтa. Хубaвото е, че вече съм зрял човек и не сaмо могa дa контролирaм желaниятa си, но имaм и силнaтa воля дa ги пренебрегвaм.

* Вглеждайки се в себе си, откривам, че имам бяла и черна страна. Сега се чудя дали това ме прави човек като всички други, или по-скоро съм пингвин.

* Ако обявя война на излишните килограми, няма да спечеля войната, но пък ще взема доста пленници. Затова тези битки трябва да се водят по хуманен начин. Не се безпокойте толкова за фигурата си, защото така може да я развалите на нервна основа. А и който има голям задник, обикновено има чудесен характер.

* Открих, че и без да вдигам големи тежести във фитнеса, хората ми казват: "Пич, много си як!". Достатъчно е само да ги почерпя с нещо.

* Това, че някой има сливи в устата, банани в ушите и краставица в г*за, освен всичко друго, може да означава, че подбира здравословно храната си. Винаги трябва да гледаме положително на нещата, както казал оптимистът, който не мие чините си след хранене, надявайки се, че на следващия ден ще има повече желание за това.

* Мисля да увелича двойно грамажа на диетичното си меню и така би трябвало да отслабна двойно по-бързо. По този начин се надявам хората след време да ми казват, че съм видимо отслабнал, а не само да ме информират, че съм видимо пиян.

* Изучавам внимателно езика на тялото си и водя диалог: гледам се в огледалото, оттам образът с всеки жест ми казва колко е секси, а аз се съгласявам. Нарцисизмът е лудост, но е по- добре да се обичаме, пред алтернативата да се намразим.

* Мисля да позеленея от пиене и да се червя от срам след това.  Ако пък се събудя някъде и насинен, то значи съм осъществил целта си да изпълня ежедневието си с колорит.

* “Всичко тече, всичко се променя". Хераклит е бил прав, но не знам дали не е имал предвид, че това, с което римляните са се забавлявали, един ден хората ще го наричат разврат. Както случаите, когато бабите разбират, че това, дето на младини му казвали оргазъм, на старини го наричат астма. Всичко тече, всичко се променя...

* Търсейки смисъла на живота, достигнах до извода, че мъжът трябва да има цел, която да преследва. В противен случай, ако върви накъдето му видят очите, ще стигне единствено до нечии цици.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти