Мексико - пустиня, планини и райски крайбрежия

Биляна Траянова

Обединени Мексикански Щати! Да, точно това е официалното име на федералната република, която всички наричаме свойски Мексико.

Мексико, каквото го познаваме днес, съществува от около 170 години. Преди това границите му са стигали до Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния. Днес, макар и да е само с около една четвърт от площта на съседа си на север САЩ, Мексико е страна на невероятни изненади и зашеметяващо контрасти.

Ако в Мексико Сити прекарваш голяма част от времето си в задръствания, то в планините откриваш индиански села, чиито шамани и лечители все още упражняват анимистичните си практики и към тях се стичат хиляди нуждаещи се. В църква се провеждат индиански лечения сред икони на светци и златни кръстове. По площади се разминаваш с шествия отдадени католици, които празнуват Великден, по прашните пътища откриваш майстори, които боядисват тъкани в червено с буболечки, живеещи по кактусите в пустинята…

Пустиня, планини и райски океански и карибски крайбрежия са се прегърнали в чудната картина Мексико! Тропическото слънце огрява пирамиди, оставени ни в завещание от древните мезоамериканските цивилизации, гори и лагуни преливат от див живот…

Отправяме се на едно от най-мечтаните и вълнуващите ни пътешествия - „Без багаж“ в Мескико - жадни за история, култура и цветни приключения…

Разположен на почти два милиона квадратни километра в Северна Америка, днес Мексико граничи на север със Съединените щати; на юг и запад с Тихия океан; на югоизток с Гватемала , Белиз и Карибско море ; а на изток е Мексиканския залив. 

На гости сме на  шестата по площ страна и 13-та най-голяма независима нация в света. 

С население от около 120 милиона, Мексико е единадесетата най-многолюдна  и най-гъсто населен испаноговоряща страна в света, като същевременно е втората най-гъсто населената страна в Латинска Америка. 

Снимка: netinfo

Мексико е федерация, включваща 31  щата и федерален окръг, който е нейна столица и най-гъсто населения град. 

Други големи градове са Гуадалахара, Монтерей, Пуебла, Толука, Тихуана и Леон.

Макар Мексико да има изградена пътна мрежа от 332 000 км, все още има фантастични отдалечени части на страната, които са недостъпни и непознати… И дори най-непретенциозно изглеждащите градове покрай магистралите могат да изненадват с шумни фиести, които изглеждат изключително странно.

Снимка: netinfo

Две трети от 120-милионното население на Мексико е на възраст под 30 години. Испански е езикът, който говорят почти всички метиси - потомците на смесени бракове на европейци и американски индианци.  Но освен испанския, тук се говорят и още 60 местни езика от повече от 50 туземни групи.

Мексико е дестинация, която не се вмества в традиционните описания. Мексико не може да се обясни или разкаже… Затова просто ще се оставим на пътя да ни води и да ни разкрива малко по малко магията на един невероятен свят…

Мексико има безброй лица… Нямаме търпение да разберем с кое от тях ще ни посрещне…

Снимка: netinfo

За практични съвети относно пътуване из Мексико - можете да се свържете с екипа на „Без багаж“ на bezbagaz2@gmail.com

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Снимки: Валери Белчински

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти