Магия в небето: слънчево затъмнение и още звездни явления през декември

Земя небе Луна Слънце
Снимка: iStock

През декември ще можем да наблюдаваме слънчево затъмнение и два метеорни потока - Геминиди и Урсиди. Това съобщиха от Московския планетариум, предава Darik News по информация от TACC.

На 14 декември ще има пълно затъмнение на Слънцето. Максималната фаза на затъмнението (1.025) се очаква в 19:13 часа московско време, но тя няма да може да бъде наблюдавана от руска територия.

От 2 до 8 декември започва мощен съдбовен период за 3 зодии

„Общата фаза на затъмнението ще продължи 130 минути и ще премине в тясна ивица на лунната сянка през Чили (Чилийския езерен окръг) и Аржентина (северната част на Аржентина Патагония). Частични фази на затъмнението ще бъдат видими в Южна Америка, Полинезия, Антарктида и Африка“, обясниха учените.

Лунната сянка ще навлезе на Земята в 17:32 по московско време в централната зона на Тихия океан, близо до Маркизките острови. Постепенно лунната сянка ще се измести на югоизток, увеличавайки размера си. След това ще прекоси източната част на Тихия океан и в 19:00 часа московско време ще навлезе в Южна Америка в Чили. Придвижвайки се на изток, сянката ще пресече Андите и ще попадне в Аржентина. В 19:13 ч. московско време ще настъпи най-голямата фаза на затъмнението, при която височината на Слънцето над хоризонта и продължителността на фазата ще достигнат максимум.

В допълнение към слънчевото затъмнение, през декември жителите на Земята ще видят и два метеорни потока.

Първият метеорен поток ще бъдат Геминидите, с пикова активност през нощта на 15 декември. През нощта на 23 декември метеорите Урсиди ще достигнат максимална скорост.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти