Мадона и "Ябълките на г-н Пийбоди"

Мадона и "Ябълките на г-н Пийбоди"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вал Стоева

Наскоро установих, че изграденият образ може да подвежда сериозно. Да ни кара да сме почти убедени, че нещо е едно или друго и няма как да се превърне в трето...

Подобна мисловна измама ме сполетя преди време, когато разбрах за писателските щения на Кралицата на попа - Мадона. Тя безспорно е една от любимите ми звезди, но винаги си я представям в онзи сутиен на Жан-Пол Готие, как се мята на сцената в голямо легло и пее за секс. Изградената ми представа е толкова силна, че идеята за детски книги, излезли изпод перото на мис Чиконе, ми прозвуча като някаква шега.

Е, в крайна сметка се сдобих с "Ябълките на г-н Пийбоди" и "Яков и седемте крадци". Прочетох ги по няколко пъти, опитвайки се да намеря нещичко, за което да се хвана и да оправдая предразсъдъците си, но не успях! Оказа се, че книгите са точно толкова смислени и поучителни, колкото най-малко очаквах .

"Ябълките на г-н Пийбоди" разглеждат силата на изречените думи. Какво става, когато лекомислено споделиш компрометираща информация за някого, без да си сигурен в достоверността й? Една голяма каша, разбира се! Това сполетя и г-н Пийбоди, учител по история в малкото градче Хепвил, който организира бейзболни мачове за учениците си през лятото.

Вземайки на два пъти най-хубавите ябълки от магазина без да дава пари, г-н Пийбоди бива нарочен за крадец от своя ученик Томи Титълботъм. Както обикновено става в малките градчета, новините се разпространяват светкавично и от любимец на всички, г-н Пийбоди се превръща в черната овца. Само заради един слух, пуснат от устата на малко момче.

Урокът, който Томи получи, определено си заслужаваше. Някак си очаквах от страна на г-н Пийбоди да избликне ярост, помитаща всичко по пътя си, но и тук очакването ми се разби в скалите. Развоят на събитията ме накара да се почувствам виновна, задето предварително в ума си бях обвинила Мадона, че няма как да става за детска писателка. Защото истината е, че историята си заслужава.

Може на нас - възрастните, да ни е позната, дори и да не я следваме и да забравяме каква сила притежават думите. За всяко дете обаче тя носи в себе си прекрасен урок, който може да направи света по-добро и по-хубаво място за живеене. Много е просто и същевременно е много сложно - трябва само да запомним и да не забравяме:

"Помни, че думите ти притежават огромна сила."

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти