Любовта е огън, а не воденица

любов огън
Снимка: iStock

Цял живот ще те обичам, друга като тебе няма, целият си живот теб съм чакал… О, всички сте ги чували тези приказки поне веднъж, може да сте повярвали първите два-три пъти, те са си от задължителните реплики, когато се захласнеш по някого. Даже ако не ги изкажеш и не ги чуеш, то какъв прехлас е това, нали така.

Декларациите са едни от най-истинските лъжи между човеците, най-лъжовните истини, които ни диктуват разум и чувства, когато сме обладани от онази обсесия към единствения и неповторимия.

Сваляме звезди, рушим прегради всякакви, разстоянията ги нямаме за нищо, светът се върти само заради чувствата, бушуващи в гърдите ми, ах, за този летеж всеки път си струва… да се стовариш на твърдата земя с охлузени колене.

Защото не може да се лети вечно, това си го знаем. Не отричам, че има хора, които от мига,  в който са се срещнали до мига, когато един от тях си отида, са си единствени. Независимо от обстоятелства, житейски бури, препъни камъни, обществено мнение, сладки изкушения и изобщо всичко, което предлага животът, а той предлага най-неочаквани, непомисляни и непредполагани неща. Добри и лоши. Защото без лошото няма да оцениш доброто, без доброто няма да се излекуваш от лошото.

Не отричам, че има такива двойки, даже твърдя, че всеки от нас е в такава двойка, така здраво обвързан и неразривно свързан с някой друг. Един единствен.

двойка
Снимка: iStock

Обаче внимание! Такава обвързаност е от различен характер. Цял живот си свързан с родителите, обикновено с единия от тях по-силно. Има приятелства за цял живот – от ученическата скамейка, от университета, от някаква случайна компания или пътуване, или един бог знае какво, животът е просто една непрекъснато променяща се ситуация, а ние реагираме според себе си в нея. Има, ако щете, сътрудничество за цял живот – общи идеи, общи реализации, общи постижения, не просто колегиалност, а общ труд в името на някаква споделяна идея.

За любовите докато смъртта ни раздели каквото и да кажеш, няма да обхване темата. Те всичките до една са такива. И правилно – до смърт е всяка любов в живота ти. До собствената си смърт.

Нормално е – туй, което се ражда, умира. Няма по-естествен процес, поне не е измислен. При положение, че ние самите като биологични единици сме смъртни, какво остава за всичките ни преживявания. Пламваш – гаснеш.

Вечен огън само пред паметниците на Незнайния воин.

Ако погледнеш в себе си – бая вечни огньове ще различиш, ама те са над твоите спомени, над паметните плочи на значимите хора, минали през живота ти. Там, където няма паметни мигове, няма и палната свещичка. Няма смисъл – било е, радвало те е или те е наранило, обаче е отминало, не искаш да се връщаш, разбрал си, че не е важно за теб. Тревясало, буренясало и хлътнало е това преживяване, за сметка на светлите мигове, озаряващи душата ти през всичките лета и зими. От тях всъщност си взимаш огънче, за да палнеш новите чувства. Така е.

любов огън
Снимка: iStock

Защото трябва да си обичал, страдал, крещял от щастие и болка, летял из седмите небета и пропадал в деветте адови кръгове, за да можеш да го направиш отново. И да се постараеш да не правиш предишни грешки, защото най-важното за огъня е да се подхранва непрекъснато.

Престанеш ли да се грижиш за него, да подпъхнеш съчка романтика, да дотуриш щура изненада, шегичка, неочаквана ласка, очаквана дума, шепот в ухото и вик сред тълпата, внезапност в рутината, изневиделица посред ежедневието, нещо ново, нещо старо, нещо забравено, нещо припомнено, нещо паднало от небето, не мога да изброя всичко, всеки си е сам юнак на коня в старанието, сам юнак на коня, ама го разиграва този кон заради другия, дето уж е също сам, обаче са двойка, която е неможеща един без друг. В момента, в който може – дотук. Свещ, кандило или вечен огън – каквото остане. Ако остане.

двойка
Снимка: iStock

Скъпият е запалил свещите, щото ще си пием вечерното вино на терасата и се смее, че и най-голямата свещ свършва. Вечни свещи няма, а вечният огън е само за надгробие, ние сме си живи и ще сме живи.

„Млъкни, му викам, и не говори глупости – живи сме докато умрем.“ „Ти говориш глупости, Скъпа, има неща,  които не гаснат и аз точно това съм ти предопределил за цял живот.“

Прегръща ме с едната ръка, а с другата посочва нагоре: „Звездите, Скъпа, звездите.“

двойка
Снимка: iStock




 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти