Къде да си направим автентични мартеници

Българската традиция да се връзва мартеница на 1 март не е прекъсвана от повече от 1300 години
Снимка: личен архив

На утрешния 1 март (събота) между 10,00 и 12,30 часа в зала 19 на Етнографския музей (пл. "Княз Александър I" №1) в София ще бъде организирано тематично ателие "Баба, дядо и внуче" за изработване на мартеници. Материалите са осигурени от музея, а в инициативата ще се включат и сръчните дами от ателие "СедянкаТА".

Работилницата е съвместен проект на Етнографския музей и фондация "Моят музей". Входът за деца, техните баби и дядовци е 1 лв. на човек, а за родителите или други придружители таксата е 3 лв.

Освен гореспоменатото ателие, между 12,00 и 15,00 часа в Института по етнология и фолклористика, помещаващ се също в Етнографския музей, ще се проведе благотворителна работилница за правене на мартеници по повод годината на белия щъркел. Събитието е общ проект с Българско дружество за защита на птиците.

Материалите за мартениците ще бъдат осигурени, но ако все пак имате малко излишна прежда и мъниста, донесете ги. Ателието е част от събитията по повод 145-годишнината на БАН.

Международното преброяване на белия щъркел ще се проведе това лято с активното участие на България. От 1930 г. насам веднъж на 10 г. се прави едновременно преброяване на гнездата на белия щъркел във всички европейски страни.

Всеки ще изработи мартеничка за себе си като ще може да я откупи срещу скромна сума. Накрая ателието ще завърши с една сесия по йога в рамките на 20 минути, в която може да участва всеки, който пожелае. Всички събрани средства от даренията ще бъдат предоставени на Българско дружество за защита на птиците за преброяването на белия щъркел.

Входът за деца, техните баби и дядовци е 1 лв. на човек, а за родители или други придружители - 3 лв.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти