„Кралица в сянка“: разказ за една необикновена жена и нейната съдба по време на Великата френска революция

книга СофтПрес
Снимка: Издателство СофтПрес

Когато избухва Великата френска революция, богатствата и привилегиите, на които е свикнало семейството на Дезире Клари, се обръщат срещу тях. Макар да не губи своята тежест, благородническото им потекло се превръща в опасен товар, способен да повлече всички надолу под острието на гилотината. Именно в този труден момент, когато се решава съдбата на фамилията, Дезире се запознава с амбициозния и самоуверен Наполеон Бонапарт и сърцето ѝ пада жертва на неговата харизма и сладкодумие.

Двамата сключват таен годеж и си разменят обещания за вечна любов, но скоро след като Дезире се е превърнала в поредното завоевание на Наполеон, той ѝ обръща гръб, за да поеме по пътя на своята мечта – да властва над Франция, а защо не и над цяла Европа.

Романтичната приказка на Дезире и Наполеон не завършва с щастлив край, но историята на Клари продължава. Сред лукса и удобствата на Париж, на бляскави вечери и дворцови забави, тя остава там, в неговото полезрение, вече не като наивното момиче от Корсика, а като жената, на която всички се възхищават и съпругата на неговия най-сериозен политически опонент, по-късно крал на Швеция – Жан Батист Бернадот.

Съдбата е отредила Дезире Клари да бъде страничен наблюдател на възхода на Наполеон и да следи от първия ред краха на неговата империя. И докато той губи властта, короната отива при нея, за да остане тя в историята като Дезидерия – кралица на Швеция.

„Кралица в сянка“ е епичен роман, с който Алисън Патаки дава думата на една от най-силните жени, за които историята е избрала да мълчи. От слънчева Корсика до пищния Париж и хладния Стокхолм, романът  представлява мащабен преговор на едни от най-триумфалните, но и най-болезнени моменти от миналото на Франция. През погледа на Дезире Клари читателят вижда метаморфозите на един от най-прочутите мъже в историята – Наполеон Бонапарт, чиито амбиции го издигат на върха и рязко го повличат в бездната на провала и разочарованието.  

Изпълнена с обрати и интриги, с тайни и разкрития, „Кралица в сянка“ е роман за любовта и ревността, за гордостта и властта, за избора да останеш верен на собствените си идеали. И макар връзката на Наполеон и Дезире да е краткотрайна, тя оставя след себе си важен урок – няма по-ценен съюзник от влюбената жена. 

В основата на историята е умелият начин, по който Патаки проследява трансформацията на Наполеон от идиличен млад войник в безскрупулен и коравосърдечен лидер, а разкошните описания позволяват на читателя да се потопи в политическите машинации и изключителния лукс на монархията. - Publishers Weekly

„История, романтика и революция с опасни интриги.“ - Лиса Уингейт, автор на „Преди да станем твои“

 

книга СофтПрес
Снимка: Издателство СофтПрес

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти