Кой навлиза в личното ни пространство все по-нагло

Черно на бяло всичко става по-ясно
Снимка: Thinkstock

Само след някоя и друга година офис пространствата буквално ще се превърнат в къщата на "Биг Брадър", защото ново международно изследване показва, че до 2015 г. 60% от работодателите ще имат достъп до личните профили на подчинените си във "Фейсбук" и "Туитър".

И сега много от началниците могат да следят какво правят служителите им в интернет, но тази тенденция прекалено бързо набира застрашителни мащаби, се казва в анкетата.

Основната цел на този тип следене в интернет е продиктувана от факта, че много от работещите разпространяват фирмена информация или говорят негативно за работното си място.

"Развитието на новите технологии прави проследяването в глобалната мрежа съвсем лесна задача", коментира Андрю Уолс, който е един от ръководителите на експеримента.

Той допълва, че тази детективска практика на постоянно контролиране на служещите обаче може да изкуши работодателите да навлязат много по-сериозно в личното пространство на подчинените си, което вече е в противовес с различни етични и правни норми.

По-рано тази година от ръководството на "Фейсбук" заявиха своето недоволство, че редица потребители в тяхната мрежа се оплакват от свободния достъп, който се осигурява на компанията, в която работят, до личните им профили.

В САЩ например масово работодателите изискват персоналната парола до "Фейсбук" профилите на хората, които назначават, като тази практика буди все повече негативни обществени дебати отвъд океана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти